Пловдивчанин е решил да направи добро дело и призовава всеки, който има възможност да го последва. Светослав Енчев е един от най- активните учредители на движението "Браво, Пловдив!" и всяка седмица се включва в инициативите на ентусиастите, които се опитват да подобрят градската среда с общи усилия. Сега Енчев е решил да подари велосипеди на деца в неравностойно положение. Той е имал фирма за колела под наем и идеята му е да ги подари на малчугани, чиито родители нямат възможност да им купят. 

"Колоезденето е забавна и достъпна форма на упражнения, която може да подобри здравето, да изгради сила и да повиши психическото благосъстояние. Подобрява мобилността и независимостта при децата, които може да нямат достъп до транспорт, а именно наличието може значително да подобри това. То им дава възможност да пътуват до училище, да посещават приятели и семейство и да се занимават с развлекателни дейности, разширявайки възможностите и опита си. Велосипедите могат да играят решаваща роля в подкрепа на образованието. С велосипед децата могат да имат надеждно средство за транспорт до училище, намалявайки бариерите за достъп и подобрявайки посещаемостта. Велосипедите насърчават социалните връзки и помогнат на децата да се свържат с връстниците си и общността." пише Енчев в поста си. 

Той призовава всеки, който желае, да подкрепи инициативата и ако има велосипед, който не ползва да го дари на дете в нужда. 

Ето и поста на Светослав Енчев: 

Здравейте, приятели!

Ако мислите, че не може да предадете нататък, не четете! Поста е за доброта, добри хора - с добри дела. Да си добър и да притежаваш емпатия не е модерно и не се купува в магазина или в клиника за пластична хирургия. Не искам да обидя никой под каквато й да е форма.

Не съм се включвал от много време, но днес реших да направя нещо, което е добро, а доброто не търпи отлагане, както и се надявам в този случай да е заразно и да предам тази добрина на някой от вас и от вас да стигне до други ваши приятели! Та, нека започна, че всичко започна от сън, който имам възможността да го направя реалност. През годините съм се занимавал със страшно много дейности, за да изкарам за единият хляб, както се казва. Едно от тези неща беше да давам колела под наем. Никога не е било нещо мащабно или голямо. За единият хляб! Днес тези колела реших да даря на деца със затруднено финансово положение. Дори ще споделя историята от моето детство. Дълго чаках един така наречен по мое време „бегач“ и дойде в доста късна възраст. Така ми е било писано. Всъщност и до две години започнах да работя и исках да направя ремонт на терасата в дома ми, където дълги години прозорците ни бяха счупени, но това е друга тема. Мисля, че бях на 16, 17 годишна възраст. Та първите ми заплати, хонорари ги събирах и започнах ремонт на тераса. Един от майсторите много хареса колелото ми. Виждах го в очите му. Беше добър човек, въпреки, че пиеше докато работеше. Предложи ми да ми приспадне пари от сумата, която му дължа. Толкова много исках да имам нормални условия за живот, че всеки лев ми беше ценен. С всеки лев, бих купил нещо в помощ на семейството ми, защото виждах и осъзнавах, че живота не е лесен. И за последно ще кажа, че след това ми беше доста тъжно за колелото. Всеки ден ходех пеша да тренирам футбол, а стадиона беше на другият край на града.

Мисля, че за едно дете е много важно да има колело!

Преди всичко това ще въздейства положително върху живота им!

Осигуряването на велосипеди за децата насърчава физическата активност и спомага за насърчаване на здравословния начин на живот. Колоезденето е забавна и достъпна форма на упражнения, която може да подобри здравето, да изгради сила и да повиши психическото благосъстояние. Подобрява мобилността и независимостта при децата, които може да нямат достъп до транспорт, а именно наличието може значително да подобри това. То им дава възможност да пътуват до училище, да посещават приятели и семейство и да се занимават с развлекателни дейности, разширявайки възможностите и опита си. Велосипедите могат да играят решаваща роля в подкрепа на образованието. С велосипед децата могат да имат надеждно средство за транспорт до училище, намалявайки бариерите за достъп и подобрявайки посещаемостта. Това може да допринесе за по-добри академични резултати и дългосрочни образователни възможности. Велосипедите насърчават социалните връзки и помогнат на децата да се свържат с връстниците си и общността. Те могат да участват в групови разходки, колоездачни събития и спорт, насърчавайки социални връзки, работа в екип и чувство за принадлежност.

Велосипедите също насърчават екологичното съзнание и популяризирането на колоезденето като начин на транспорт допринася за усилията за устойчивост чрез намаляване на въглеродните емисии и насърчаване на екологосъобразни практики. Обучението на децата за ползите от устойчивия транспорт от ранна възраст може да помогне да се внуши чувство за екологично съзнание. Притежаването на велосипед може да повиши самочувствието на детето. Това им дава чувство за собственост и гордост, като им дава възможност да изследват заобикалящата ги среда и да участват в дейности с връстниците си. Карането на велосипед също изгражда устойчивост, решителност и чувство за постижение.

Като цяло, даряването на велосипеди на деца в нужда е смислена инициатива, която може да повлияе положително на тяхното физическо и емоционално благополучие, да насърчи приобщаването и да им даде възможност да процъфтяват. Това е подарък, който може да донесе радост, да отвори врати и да създаде прекрасни трайни спомени.

Всеки от вас, който е прочел до тук може да се включи в тази инициатива под различна форма. Някои хора могат да изберат да дарят велосипеди директно, докато други могат да предпочетат да допринесат финансово за закупуване на велосипеди или дарения за каски, както и програми за поддръжка на велосипеди, ремонти на стари, транспорт или разходи по транспортни услуги за самите велосипеди. Дори само да шернете поста, за да стигне до повече хора, вие участвате в тази инициатива! Малки неща за нас, но огромни за други!

Всеки който иска да се включи с нещо да свърже с мен на ЛС, вайбър на телефон 0893 56 86 86 или в страницата на Браво Пловдив във Фейсбук.


Очаквам  всеки от вас да ми изпрати предложения на деца и подрастващи от неговия град или квартал. Моля да ми напишете по няколко реда за самото дете и семейството! Разбирам, че ще има много деца, но вярвам, че ще достигнем до най- голям брой детски усмивки, защото все още има добри хора!

Благодаря на всички, които ще се включат под една или друга форма в тази инициатива! Всичко и всички ще бъдат публикувано/ни, за да е прозрачно.

Доброто дело ни дава възможността да бъдем част от нещо по-голямо от нас самите и да направим промени в света. Когато правим добро дело, можем да вдъхновим други хора да следват нашият пример. Нашата доброта може да бъде катализатор за положителни промени в обществото и да помогне да се създаде верига от доброта. Множество добри дела водят до глобални промени и могат да направят света едно по-добро място за всички. Важно е да помним, че доброто дело не помага само на хората, които го получават, но и на нас самите като даряващи.

Доброто е заразно, но не опасно! Бъдете здрави и помагайте!