Пловдивчани отново се събраха в знак на протест пред Съдебната палата в Пловдив, за да подкрепят, както Дебора, която бе нарязана по жесток начин, така и всички жени , които са били обект на насилие.

В редица градове точно в 18 часа протестиращи се събраха, за да кажат "Не на насилието". Всички настояват и за адекватно правосъдие и за бърза съдебна реформа. Това е вторият национален протест, след случая с Дебора от Стара Загора, която беше жестоко нарязана по тялото с макетен нож от Георги Николаев.

Показаха кадри на жестоките наранявания на момичето обезобразено от приятеля ѝВ понеделник се организира мирно шествие в Стара Загора в подкрепа на момичето

Сред изпънатите плакати в Пловдив се забелязваха отново послания като- "Нито една повече!", „Утре може да съм аз”, както й „Не затваряй очи за това, което се случва”.

Тук сме защото искаме да подкрепим не само Дебора, а всички жертви на физическо и психическо насилие. Тук сме , за да покажем, че трябва да се даде гласност на тези случаи, за да бъдат предприети мерки. Надяваме се, извършителят, който посегна на Дебора да бъде наказан с най-висока присъда”, коментира протестираща пловдивчанка.

Присъстващите осъдиха остро и изказването на Вежди Рашидов в парламента вчера.

 

3000 скандираха "ПРИСЪДА" пред съда в Пловдив, подкрепят нарязаното момичеПротестиращите превърнаха в послание мисъл на писателя Георги Господинов - "Патриотизмът им татуиран, ножовете им - макетни, свободата им - смърт!"

Вчера  за първи път след случилото се 18-годишната Дебора публикува емоционална благодарност в социалните мрежи.

„Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, а Вашата подкрепа ще остане завинаги в сърцето ми! Благодаря ви“, написа момичето.

Дебора с първи думи: Белезите ще избледнеят, но подкрепата ви ще остане завинаги

Часове по-късно прокуратурата обяви, че  експертите, назначени да изготвят нова съдебномедицинска експертиза, са подали отвод.

„На 31 юли съдебните медици са депозирали отвод по досъдебното производство. Изготвянето на комплексната съдебномедицинска експертиза е възложено на вещи лица от друг съдебен район. По делото е назначена и комплексна психолого-психиатрична експертиза на пострадалата“, съобщиха от прокуратурата.

Самоотвод на целия екип съдебни лекари, извикани за нова експертиза по случая "Дебора”

Припомняме, че заради случая Дебора Народното събрание прие окончателно промените в Закона за защита от домашното насилие. Законопроектът беше внесен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и ГЕРБ-СДС и беше приет на първо и второ четене днес в извънредното заседание на парламента. Чрез промените се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни. По последна редакция терминът „интимна връзка“ означава - съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. 

За протестиращите обаче насилието може да бъде упраженено много по рано от упоменатите 60 дни. 

Вежди Рашидов: Всички к**ви се събудиха да се сетят, че преди 15 години са били изнасилваниОрганизират протест заради думите на депутата по време на почивката в парламента

 

Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита от домашното насилиеЧрез промените се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона

Повдигнаха още четири обвинения на Георги, обезобразил Дебора в Стара ЗагораОбвиненията срещу мъжа вече са 6

 

Шалапатова: Изготвяме спешен план за подпомагане на жени, жертви на насилие