Закъснение на бързия влак между Пловдив и София изнерви десетки пътници на Централна гара в Пловдив. Хората са възмутени не само от неспазването на графика, но и от липсата на обяснение, както и от това, че са били затворени във влака около 40 минути, без право да излязат.

От БДЖ съобщават за закъснението в сайта си, като обясняват, че причина за това е изчакване на мотриса.

„Има възрастни хора, малки деца - всички в момента са в капана на влака, не се дава на хората да излязат дори.Дават ни се някакви оскъдни обяснения за случващото се след дълги разправии, а версиите на служителите на БДЖ са изключително разнопосочни и всяка е по-нелепа от предишните”, коментира един от пътниците.

След закъснението от 40 минути влакът потеглил.

„Обяснението, което накрая дадоха е, че се разминаваме с друг влак. Това твърдение само по себе си е налудничаво, предвид че линиите до Пазарджик са удвоени и влаковете никога не се изчакват един друг. Най-потресаващото е, че не се даваше на хората да излизат от влака в рамките на тези 35-40 минути, а постоянното потегляне и спиране доведе до неефективна работа на климатиците през това време и съответно изключителна жега. Става въпрос за електрическа мотриса, която се предполага е от по-новите в парка на БДЖ, но очевидно и на тях не може да се разчита.Още преди да се качим във влака ситуацията изглеждаше под въпрос, защото отивайки на коловоза, разбрахме, че на него има две мотриси - първата от които принципно беше нашата, но се бе развалила по думите на един от служителите на перона Влакът тръгна от Пловдив към 15:30, предвид че бе 14:50 по график, а следващият влак за София след него е в 15:48”, разказва още той.

След потеглянето от им било съобщено, че ще има престой и на гарата в Костенец и или трябва да изчакат, или да се прехвърлят на друг влак.