Първите имунизирани медици от Пловдив ще получат втората доза на препарата на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 в края на седмицата. „Ще работим в събота и неделя, за да ваксинираме всички”, съобщи за TrafficNews директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева.

От първата доставка на 2400 дози на компанията Moderna, която пристига днес у нас, не са предвидени количества за Пловдив.

От РЗИ обаче са в готовност за по-масова имунизация от следващата седмица. На 18 януари България ще получи нови 35 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Следват още около 4000 дози на 25 януари отново на Moderna, а на 2 февруари - 35 000 дози на Pfizer/BioNTech.

Припомняме, че на 27 декември 2020 г. в няколко града в България стартира ваксинацията срещу COVID-19. Знакови лица в медицината бяха сред първите, които получиха дози и изразиха надежда, че ваксината ще бъде спасението, което ще ни върне нормалния начин на живот. В Пловдив първи бе имунизиран председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Ваксините са това откритие на науката, което ни дава възможност да контролираме такива тежки заболявания. Ваксинирам се на първо място, защото вярвам в постиженията на науката. На второ място, защото си мисля, че е крайно време да заживеем живота, който живяхме преди пандемията", заяви тогава д-р Маджаров.

Областта се оказа и с най-много ваксинирани в първите часове на кампанията - 285 медици от общо 699 в цялата страна. Те ще бъдат реимунизирани този уикенд. 

До момента имунизираните у нас вече са 15 780 души.