Мерки за спазване на дистанция, зони за родители и празнуване по график – така протичат тържествата за първия учебен ден в Пловдив. Спазването на дистанция, обаче остана мисия невъзможна.

Петокласниците на ОУ "Душо Хаджидеков" посрещат първолаците със специална програма. Заради противоепидемичните мерки само те присъстват в двора на училището. Другите възпитаници на школото ще отбележат старта на учебната година в класните си стаи.

Ръководството на училището посреща новата учебна година с оптимизъм, тъй като голямата част от учителите или са преболедували Ковид-19, или са ваксинирани. Това дава надежда, че учебните занятия ще са присъствени. В училището ще важат противоепидемичните мерки от миналата година - дезинфекция и носене на маски. Освен това не децата ще обикалят кабинетите по различните учебни предмети, а учителите ще влизат при тях.

Около 100 първокласници ще прекрачат прага и на НУ „Христо Ботев“ в Кършияка. Тържеството днес в училищния двор е само за тях, останалите ученици ще влязат по-късно в класните стаи.

Родителите също са в двора, като им е било препоръчано да бъдат само по един от семейство. През училищната сграда има патрулка, а в двора – цивилни полицаи.

Развълнуваните родители и ученици трудно спазват дистанция, няма и много хора с маски.

„Взети са сериозни мерки за сигурност в самото училище, обособени са три входа към сградата, като всяко едно дете знае през кой вход ще влиза и излиза, по коридорите има поставени дезинфектанти, а те са разграфени с сини и червени ленти - посочващи посоката на движение, ще има и постоянно дежурство на учители по коридорите и тоалетните, за да следят дали децата си мият ръцете и дали се дезинфекцират, както и за смесване на деца от различните класове. В самите класни стаи има поставен дезинфектант, като поне три пъти на ден стаята ще бъде проветряване, а всеки ден ще се дезинфекцира“, заяви пред TrafficNews.bg директорът на училището Иван Пенев.

Той пожела здраве и попътен вятър всички деца, както и на техните родители.

Само за първокласници бе и тържеството в ОУ „Димитър Талев“ в район „Южен“, където гост бе кметът Здравко Димитров.

Първият звънец вече удари за стотици първолаци в Пловдив! Най-малките ученици положиха клетваТържествата са под строги мерки и по график

Всички класове ще влязат и по различно време днес СУ „Симон Боливър“. Няма да има застъпване на различните випуски. Ще се спазват стриктно мерките, като ще бъде обърнато особено внимание на първокласниците, заяви директорката на школото.