Първият училищен звънец вече удари за стотици първокласници в Пловдив. Най-малките ученици положиха клетва и в ОУ „Димитър Талев“, където днес е специален гост и кметът на града Здравко Димитров. Учениците се заклеха да уважават учителите и съучениците си и да са прилежни в училищната си дейност. Тържеството на първия учебен ден за втора поредна година се провеждат в пандемична обстановка при спазване на определени мерки. Тържествената церемония ще бъде само за първокласниците, а всички останали ученици ще влизат в училището по разписание.

В училището има шест паралелки с първокласници, а общо учениците са 960.

В училищния двор са допуснати и родители, но те са в определена зона.

„Бъдете здрави, усмихнати и не спирате да мечтаете и играете. Родители, направили сте правилния избор за училище. Имайте търпение, децата ви са в добри ръце. Колеги, вие наистина сте направили чудно място за тези деца. Вашата професия е благородна и не е лесна. Сейте семето на знанието, децата са прекрасни“, каза Здравко Димитров.

Градоначалникът поведе първокласниците към класните стаи.

За пръв път училищния праг в Пловдив днес ще прекрачат общо 3100 първокласници. В града под тепетата учебната година започва за над 33 000 ученици от I до XII клас и 700 пет и шестгодишни деца, разпределени в подготвителните групи. В 18 общински училища през летния период бяха извършени  козметични ремонти за освежаване на стаи и коридори –  шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет. В ОУ „Петър Берон“ е направена външна изолация на малката сграда, а в МГ „Акад. Кирил Попов“ е ремонтиран покривът.

В няколко общински училища са изградени STEM центрове – специално създадени и оборудвани учебни пространства с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на природо-математическите науки. Одобрените за финансиране през 2021 г. са ЕГ „Пловдив“, СУ „Черноризец Храбър“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника с 300 000 лв., и ЕГ „Иван Вазов“ с 210 000 лв. Всички 52 общински детски градини в Пловдив са в пълна готовност за откриване на новата учебна година. Към момента са записани 10 940 деца.