„Живеем в много сложна среда, която продължава да се усложнява, за съжаление. Войната в Украйна, терористичните актове, агресивните действия на „Хамас“ срещу Израел. Предстоящата по всяка вероятност операция в Ивицата Газа, а може би и на други места. Нестабилността в Западните Балкани. Всичко това прави изискванията към готовността на българската армия за изпълняване на задачи много по-високи. Както показва войната в Украйна – въпреки усъвършенстванията на системите, ролята на човека не е заменима. Тя дори се оказа много по-важна, отколкото си мислехме“. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който пристигна в Пловдив за честването на Деня на военния парашутист.

Министерски съвет и политическите сили са готови да отговорят на повишените изисквания с повишаване на разходите за отбрана, подчерта Тагарев и допълни „2% в следващата година и може би над 2% в следващите години. Това ще даде възможност да ви осигурим най-модерното оборудване и подготовка, такава каквато изискват нашите и стандартите на НАТО“.

Поздравления и благодарност отправи командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. „Тези дни отбелязваме 79-годишнина от първия боен ден на славната парашутна дружина. Формирование, което при участието си във войната срещу хитлерофашизма на територията на няколко европейски държави, доказва, че българският офицер, сержант и войник, независимо от това кога и от кого е готвен, служи достойно първо и преди всичко на своето знаме и народ“, заяви генерал-майор Матеев.

„Уверявам ви, че в настоящия момент основна наша задача е да имаме все по-боеспособни формирования с това, с което разполагаме като въоръжение, снаряжение и личен състав да даваме най-доброто от себе си по време на подготвени и обучения, така че когато се наложи, да бъдат на нивото на съвременните изисквания. Да изпълнят така, както и нашите предци дълга към отечеството там и където е необходимо“, допълни командирът на СКСО.

Матеев подчерта, че пред Специалните сили на Българската армия предстоят много и все по-отговорни задачи в бъдеще: „Г-н Министър, искам да ви уверя, че ние добре осъзнаваме предизвикателствата, които стоят пред нас. Убедени сме, че с общи усилия ще достигнем на нужното ниво и ще покрием стандартите, така че да можем съвместно с нашите колеги и от съседни държави да изпълним тези отговорни задачи, решението за които бяха съвсем наскоро обявени на среща на Върха във Вилнюс“.

Той заяви, че продължава реализирането на модернизацията и организационното развитие на силите на СКСО. „Развитието на всички бойни, щабни и осигуряващи формирования в количествено и качествено отношение от Специалните сили на Българската армия ще продължи“, допълни ген.-майор Матеев.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев награди с медал „Васил Левски -150 години безсмъртие“ младши сержант Лъчезар Георгиев – първенецът на випуска 2023г. и първенец в специалност „Транспортиране на пострадали и болни хора, и оказване на първа помощ“. С предметни награди и грамоти бяха наградени още служители на Съвместното командване на специалните операции.

С молитва бе отбелязан и храмовия празник на параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец“. Тя бе отслужена от Негово преосвещенство Епископ Арсений.

След церемонията министърът и официалните гости наблюдаваха зрелищни демонстрации на способности на военнослужещите от СКСО, които изпълниха специализирани ръкопашни техники и парашутни скокове.

Тагарев от Пловдив: Вече има две обществени поръчки за купуване на дронове за армията ниМинистърът на отбраната е в Пловдив за Деня на военния парашутист