Със заповед на кмета Здравко Димитров от утре на територията на Община Пловдив се привежда в изпълнение  Заповед № РД-01-20/15.01.2021 г.  на министъра на здравеопазването, с която частично се облекчават мерките, предвидени в Заповед № РД-01-718 от 18.12.2020 г.

Според новата заповед от 16.01.2021 г.  се разрешава присъственото провеждане на определени дейности в училищното образование като приравнителни изпит, изпити за определяне на оценки, държавни изпити, индивидуални практически часове, областни и общински кръгове на олимпиади и състезания и др. 

Разрешава се присъственото провеждане на практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти, също така на семестриални и държавни изпити и на защити на дипломни работи.

Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и недопускането на лица с прояви на остри респираторни болести.    

В случаите, в които тези дейности се провеждат на територията на висшето училище, ректорът създава организация за стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.

Разрешава се и провеждането на курсовете по оказване на първа долекарска помощ, съгласно изискванията на Наредба №24.

В сектор „Здравеопазване" се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове.