Три са потвърдените случи на Лаймска болест за месец май в Пловдив и областта, причинени от ухапване от кърлежи. Същият е броят и на хората с потвърдена диагноза Марсилска треска. Това съобщиха за TrafficNews от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

За цитирания период са били отчетени 6 случая на настанени в Инфекциозни клиники в града и областта, при които клиничната картина наподобява Лаймска болест. След извършени подробни изследвания обаче заболяването се е потвърдило при половината от тях. На този фон обаче при Марсилската треска се наблюдава увеличение. Припомняме, че в последната седмица на май бе известено за първите два случая за годината.

През целия месец са били регистрирани общо 17 случая на ухапани от кърлежи, като четири от тях са станали през последните дни от месеца. През юни се наблюдава затишие, като до момента през лекарските кабинети в Пловдивско не се е отбил никой със случай на ухапване от паякообразния паразит.

Месецът е приключил с общо 346 доказани случая на заболели от варицела. Със скарлатина пък са бил потвърдени – 151.

13 ухапани от кърлежи в Пловдив, има случаи и на Марсилска трескаРЗИ-Пловдив съобщиха за скок в случаите на варицела е регистриран в Пловдивско през май