Рязък скок в случаите на варицела е регистриран в Пловдивско през май. Това отчитат от РЗИ пред TrafficNews. От началото на месеца до този момент са били съобщени 360 случая на заболяването. Броят им през април е бил с 80 по-малко (280).

При регистрираните случаи на скарлатина няма промяна, като от началото на май до сега те са 123. През април бяха 129.

13 души са били ухапани от кърлежи в града и областта, уточни д-р Таня Учорджиева – началник отдел „Противоепидемичен контрол“.

По данни на Регионалната здравна инспекция през май са били отчетени 6 случая на заболели от Лаймска болест, предавана след ухапване от кърлеж.  Два от тях са в Карлово, а останалите в Пловдив. За последния месец вече има и двама заболели от Марсилска треска. Те са първите случаи за годината.

Въпросните случаи са регистрирани след хоспитализация в инфекциозна клиника. Тези хора имат клинична картина, приличаща на Лаймска болест, но тепърва предстоят подробни изследвания. Може поставената диагноза да бъде отхвърлена“, поясни д-р Учорджиева.

Специалистът препоръча да не се пропуска използването на репелент или препарати против кърлежи при посещение на тревни площи и разходки сред природата. Предпазното облекло също е ключово, допълни тя.

Още веднъж припомняме на гражданите, че ако видят по тялото си забит кърлеж, да не го премахват сами, а да потърсят помощ при специалист“, допълни началникът на „Противоепидемичен контрол“.