Направи ли си собственикът на Ботев Пловдив Антон Зингаревич лична гвардия по руски модел, за да се „справя” с „непослушни” фенове и инакомислещи служители на клуба?

Както TrafficNews писа  преди дербито с Локомотив двама от тарторите на фракции на бултрсите са били привикани за разговори на Колежа, а след това с били бити и заплашвани. Причината за физическата агресия е била да не се допусне настройване на публиката на клуба срещу собственика  Антон  Зингаревич  и руското ръководство.

"Възпитателен" бой за двама тартори на фракции на "Ботев" преди дербито"Инструкторите" се представили за "хора от службите"

Мъжете, които  са били феновете са се представяли за служители на службите за сигурност и полицията. Те дори са размахвали служебни карти и значки преди да се стигне до физическата разправа. Наказателната бригада казвала, че представляват собственика на клуба, като са принуждавали лидерите на феновете да не всяват смут в агитката, а за собствениците да говорят само положителни неща.  След боя те дори били успокоявани, че в „клуба има много пари, „като за всеки ще има по нещо”.

Личната гвардия на Зингаревич, които се вживяват, че са по типа на „Вагнер” е съставена от хора, които не са от Пловдив. Тя освен че цели да овладее страстите сред феновете, са тръгнали на поход и срещу инакомислещите в клуба. TrafficNews научи, че част от наемниците са сплашвали треньори от детско-юношеската школа на Ботев. 

Там напрежението също расте, защото в клуба тя е на втори план, като собствениците разчитат преди всичко на чужденци, които се представляват от мениджърската агенция на Зингаревич. Това е една и от големите  болки на феновете, които все  по-рядко виждат местни момчета в първия отбор за сметка на преди всичко африкански играчи.

Откъде тръгва наказателната армия на Зингаревич и кои са те?

Отскоро "Ботев" има нов шеф по сигурността - Дарин Георгиев, който е бивш наемен войник, участвал в  няколко частни мисии в чужбина. Също така в клуба действа и адвокат, който движи юридически казуси на клуба в лицето на бившия вътрешен министър Иван Демерджиев. Охраната на дербито бе осигурена от охранителната фирма  “Security SKS”. Фирмата е софийска, като управител е Стоян Попов, а собственици са Диана Димова и Серьожа Савов.  

В същото време един от тарторите на наказателната бригада е мъж, който наричат „Въльо”.  Той се представя навсякъде по различен начин. Пред фенове  той казва, че е от ДАНС,  в други срещи, че е  от военното контраразузнаване,  а пред някои се представя и като собственик на новата охранителна фирма. Въпросния Въльо се хвалел с контакти на ниво "президентство" и дори демонстративно привиквал началника на сектор СПС Красимир Антонов.

Друг активен участник в наказателната бригада бил служителя на Първо РПУ Галин Колев. Той е участвал при респектирането на  тарторите, а на самото дерби е бил забелязан в ложата на Зингаревич, като според очевидци го придружавал заедно с екипа, който го охранява.

 

Част от групата са и бивши и настоящи военослужещи.

В  "акциите" са участвали Въльо, Дарин и "компания". Полицаят Колев, също се е включил, като е показал служебна карта и е разяснил на потърпевшите, че разполага с информацията за семействата им, къде живеят, както и с техните досиета и тези на близките им. Също така е демонстрирал, че разполага не само с официалните адреси от регистрацията на потърпевшите, както и с адреси, на които те пребивават, без да са регистрирани. Това на практика означава, че са извършени поредица от незаконни действия, като теглене на информация от БДС - системата на МВР, както и вероятно незаконно проследяване. Това лесно може да бъде установено от кого е извършено, тъй като всяко влизане във въпросната система се регистрира. 

Всичко описано очевидно се случва със знанието на собствениците, тъй като един от приближените до Зингаревич - Александър Ослан, е организирал срещи с тарторите, на които не е присъствал лично. Ослан се представя за съдружник на собственика на клуба и е изтъква, че тъст му е бивш висш служител от Държавна сигурност и близък до ръководството на ДАНС. 

До този момент от полицията не са потърсили TrafficNews във връзка с първата публикация, въпреки че там бе съобщено , че медията разполага с допълнителна информация по случая. 

TrafficNews ще продължи да следи ситуацията във футболния клуб.