Окръжен съд върна за ново разглеждане делото, което пловдивчанката Николета Батаклиева води срещу адвокат Атанас Костов. През февруари тази година Районен съд призна за виновен Костов , като го осъди на глоба заради  заради шамар, който той ударил на пловдивчанката Батаклиева. Инцидентът станал на 8 април 2019 на ул. „Цоко Каблешков“, пред кантората на адвоката. Той заварил джипа си "Мерцедес" блокиран от  паркирания чернен „Мерцедес“ на брата на Николета - Красимир Батаклиев. Батаклиев бил паркирал пред собствения си гараж пред дома си, който е в същата кооперация.  Следва скандал, размянана обиди, аспоред участниците в екшъна - и размяна на удари. 

Красимир Батаклиев твърди, че Костов ги е нападнал и е ударил силен шамар на Николета. Веднага след това тя си вади медицинско свидетелство, според което шамарът е причинил контузия на лицето с травма на шести и седми долни леви зъба. Заради нараняването ѝ бил издаден болничен за 14 дни домашно лечение. Костов отрича да е удрял шамар и твърди, че медицинските документи са фалшиви. 

Назначената проверка от съда обаче  не потвърждава неговите твърдения. През февруари  Пети наказателен състав се  произнася с присъда. Адвокат Костов е признат за виновен за причиняване на лека телесна повреда. На основание чл. 130 ал. 2 е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание в размер на 1000 лева глоба. Съдът е присъдил обезщетение от 600 лева на Николета Батаклиева за причинените болки и страдания, а също така са й присъдени и разноските по делото в размер на 800 лева. Адвокатът ще трябва да плати още близо 600 лева разноски на съда.

На 9 ноември 2020 състав на Окръжен съд връща делото за ново разглеждане на първа инстанция, тъй като съставът преценява, че са нарушени процесуалните права на обвиняемия Костов. 

Нарушена е разпоредбата на чл.276 ал.3 от НПК, според която  председателят на състава следва да запита подсъдимия разбрал ли е в какво се обвинява, след което го поканва да даде обяснения по обвинението /чл.277 ал.1 от НПК/. В случая това не е направено в нито едно от двете проведени заседания. 

 "Ограничаването на възможността да бъдат депозирани обяснения от подсъдимия обуславя съществено нарушение на процесуалните правила, което е основание за отмяна на постановения осъдителен съдебен акт" смята съдът. 

Другото процесуално нарушение е, че Костов е съден почл. 130 ал. 1 от НК, а  първоинстанционният съд го е призналзавиновен по  престъпление по чл.130 ал.2 от НК, за което на основание чл.78а ал.1 от НК го е освободил от наказателна отговорност и му е наложил административно наказание глоба, като не се е произнесъл по обвинението по ал.1. Втората инстанция смята, че Районен съд е трябвало да се произнесе и по ал. 1, по която е повдигнато обвинението, макар че първата правна квалификация нее обвързваща за съда. 

По тези причини делото ще бъде върнато за ново разглеждане на друг състав на Районен съд. 

Съдът призна адв. Костов за виновен, че ударил шамар на Батаклиева, осъди го на глобаПуническите войни за паркиране станаха причина за серия съдебни дела между кандидата за кмет и наследниците на транспортния бос