Повече зелени площи, велоалеи и някои забравени улични проекти в Пловдив. Това бяха основните акценти от общественото обсъждане за Бюджет 2022, което продължи повече от 2 часа.  След него до края на месец март ще бъде изготвен цялостния проект за бюджета на града, като се очаква около 18 април той да бъде гласуван. Това означава, че бюджетът ще влезе в сила в началото  на май.

Тази година Община Пловдив ще има от 526 114 046 лева. Общинската хазна ще получи 261 159 980 лв. от държавата, като 235 млн. лева са за делегирани дейности и издръжка, а местните приходи ще са в размер на  264 954 066 лв. Бюджетът е със 108 млн. лева повече или увеличение от 25,84% спрямо предишната рамка

В бюджета са заложени и 154 млн. лева по европейски програми, като 115 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, а 38 млн. лева собствен принос.  Капиталовите разходи от местните дейности са 119 млн. лева, като в тях са както средствата от преходния остатък, така и тези от 40-милионния заем. С други думи свободните пари от 2022 година са около 29 млн. лева.

Част от гражданите поставиха въпроса с бул. „Марица- Север”, който години наред не намира място в Капиталовата програма на Общината. Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев заяви, че проектът е вкаран в ПИРО и той може да получи европейско финансиране, но когато се отворят програмите. Към момента такива няма.  На обсъждането бе и районният кмет  Стоян Алексиев, който поиска Общината да задели средства за проектирането сега, за да може при отварянето на оперативните програми директно да се търси финансиране и да се започне строителството.

Хора от Коматево също поискаха теренът до базата на Ботев, отреден за парк, да започне да се реализира най-после. Отговорът бе същият – проектът е заложен за европейско финансиране в новия програмен период.

Зам.-кметът Стефан Стоянов каза, че в ПИРО са заложени десетки мерки за озеленяване и паркове, но помоли за търпение. Той добави още, че Община Пловдив ще пусне конкурс за голямо градско озеленяване с големите паркове  и поречието на река Марица заедно с главния архитект Димитър Ахрянов.

Георги Стаменов и други пловдивчани поискаха да се отделят и 500 000 лева за хълмовете на Пловдив.

Обърнато бе внимание и на големи инфраструктурни проекти на града, които не са предвидени в програмата – бул. „Ал. Стамболийски”, продължението на бул. „Северен” и други. Кметът Здравко Димитров заяви, че по тези обекти се работи и се търси финансиране.

Зико готов да тръгне с родители в София, за да търси пари за Хуманитарната гимназияОтпускат 250 000 лева за авариен ремонт на училището

Заложените проекти:

Парите за „зеленина” в Пловдив – 3 млн. лева за асфалт и 1 млн. лева за нови паркове

Зико: Дайте ми 1 млрд. и ще направя чудеса в Пловдив, бюджетът от 526 млн. лева е реален

Изграждат нов спортен комплекс на 50 дка в Пловдив, парите за стадиони и зали – 40 млн. лева

 

Пловдив харчи 31 млн. лева за 10 основни пътни артерии през 2022-а