Ще отпуснем 250 000 лв. за вътрешен ремонт на сградата на Хуманитарната гимназия. Още утре ще изпратя бригади от „Жилфонд”, за да установят какви са най-сериозните проблеми”, съобщи кметът Здравко Димитров по време на общественото обсъждане на Бюджета на Община Пловдив за 2022 г. Обещанието му бе в отговор на призива на родители да се вземат спешни мерки за сградата, която е паметник на културата, и която е в критично състояние.

За проблема сигнализираха, родители дошли в залата на Общинския съвет.

„Сигнализирахме за проблема всички институции – Община Пловдив, Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, още през януари 2018 г. Слава богу, представителят на главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” арх. Слави Славов реагира веднага. Месец по-късно той ни изпрати констативен протокол, в който пише, че особено застрашаващо е състоянието на корнизите, които могат всеки момент да паднат и поставят в риск живота на ученици и учители. Месеци по-късно главният арх. На район „Централен” арх. Петър Петров потвърди становището на арх. Славов и постави срок от 10 месеца да бъде изготвен технически проект за реставрация и консервация. Този проект вече е съгласуван, но в бюджета не чувам да има заложени средства за стартиране на процедурата”, каза Елена Филипова, родител на дете, възпитаник на училището.  Тя попита защо при положение, че администрацията знае, че един такъв проект се придвижва около две години, не са заложени средства, за да започнат ремонтните дейности веднага.

„2000 ученици и 150 учители са поставени в мизерни условия, натъпкани като сардини. Дворът е като след бомбардировка, сградата също. Когато подехме инициативата, ми се обадиха възпитаници на училището, които споделиха, че то е било в същата ситуация и преди 10 или 15 години”, каза още тя.

Здравко Димитров коментира, че и той има желание ремонтите да започнат веднага, но средства няма. Каза, че се очаква финансиране от правителството и обеща, че е готов лично заедно с родителите на деца от училището да отиде в София и да води разговори за проблема. Той припомни, че за учениците от Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” и ОУ „ Княз Александър I” ще бъде построена нова сграда на стойност 6 500 000 лв.

Отговорът му не удовлетвори родителите и те призоваха за по-бързи действия.

„Всички разбираме, че ситуацията със сградата на Хуманитарната гимназия не е добра. Но искам да споделя, че в Пловдив има още 25-26 училища, които също не са ремонтирани и санирани. Сумите необходими за тези мащабни ремонти са между 150-200 млн. лв. Пари, които няма как общината да отдели и за да не се проточват ремонтите десетилетия, ние търсим финансиране както от държавата, така и от европейски програми”, коментира и зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Той обясни, че с отделените средства ще стартира ремонтът, който ще продължи и догодина.

Едно от предложенията на граждани за бюджета бе средства от парите, заложени за хонорари за външни услуги, които са на стойност 9 500 000 лв., да отидат за цялостния ремонт, реставрация и консервация на една от най-емблематичните сгради на Пловдив.