Денят отново бе белязан с поредният сблъсък между вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев. Рашков е изпратил сигнал срещу главния прокурор до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. 

Рашков изпратил сигнал срещу Гешев до зам.-главния прокурорНадявам се там да се проведе разследване, каза служебният министър на вътрешните работи

Веднага след изказването на Рашков говорителят на главния прокурор Сийка Милева обвини служебният министър на вътрешните работи в правна некомпетентност и определи сигналът му срещу Гешев като поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратура в България.

Сийка Милева: Доцент Рашков е правно некомпетентенРоворителят на Гешев заяви, че препращат сигнала към Спецпрокуратурата

Междувременно лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов е посетил болница „Софиямед.. Трифонов е бил в болничното заведение за контролни прегледи след прекаран COVID-19. С ирония той коментира визитата си в лечебното заведение, цитирайки Марк Твен. "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени", написа във Фейсбук профила си лидерът на „Има такъв народ” и се подписа като „Слави Трифонов – рептил”. 

Слави Трифонов: Слуховете за моята смърт са силно преувеличениЛидерът на ИТН се подписа като „Слави Трифонов – рептил”

Сагата с новия Бетонен мост и пробива под Гарата продължава. Изграждането на новото съоръжение ще започне след като от НКЖИ приключат с пробива под Гарата. Това е заложено в линейния график, който е даден от НКЖИ на община Пловдив с дейната разработка за ново съоръжение. От Националната железопътна компания са дали два варианта на Общината за конструкция на Бетонния мост.

Презентацията на проектите бе изнесена от гл. арх. Димитър Ахрянов. По думите му трябва да се изготви проучване по какъв начин новият Бетонен мост ще даде отражения върху трафика и за неговата целесъобразност предвиди факта, че в момента се изгражда „Модър-Царевец“, а предстои ремонта и разширението на улиците „Даме Груев“ и „Кукуш“ в район „Южен“.

 Изграждат новия Бетонен мост след пробива под Гарата през 2024-аФинансиране към момента не е осигурено

Друга сага, но този път съдебна, свързана с разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин” 8, официално приключи. Върховният административен съд  потвърди решението на Административен съд - Пловдив, който отхвърли жалбата на собствениците. Бизнесмените Александър Николич и Георги Бранеков, чиято собственост е компанията „Одрин 8” ЕООД не са съгласни със заповедта на кмета и решението на инспекцията и са поискали то да бъде отменено като незаконосъобразно. 

 Окончателно! И ВАС поряза собствениците на склада на "Одрин" 8Те обжалваха заповедтта на кмета да укрепят останките на сградата

Огромният недостиг на паркоместа в Пловдив се изостря с всеки изминал ден във всеки един район на града. Местата, където автомобили не са заели всеки възможен сантиметър от уличната и междублоковата регулация се броят на пръсти под тепетата. Според Генералния план за организация на движението колите са толкова много, а паркоместата толкова малко, че за едно място се „борят” 6 автомобила. С други думи недостигът на места за паркиране в Пловдив е по-голям от този в детските градини в София. Докато обаче Столична община строи детски градини, в Пловдив изграждането на паркинги е по-странична тема и доста назад в приоритетите на властта.

Какво прави Община Пловдив по този въпрос? 

Безхаберие или обикновена некомпетентност лишава Пловдив от стотици свободни паркоместа?8 месеца Община Пловдив не може да приведе местна наредба според националното законодателство

Медицински университет – Пловдив се класира сред първите 23 консорциума в Европа с одобрени проекти по пилотна покана на Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Конкурсът беше обявен в рамките на инициативата за подпомагане на висши училища - HEI Initiative за изграждане на иновационен капацитет.

 Тя е част от стратегията на EIT за периода 2021–2027 г. и има за цел да подкрепи университетите да изградят капацитет за иновационна дейност в сферата на  своя профил и да въведат програми по иновации и предприемачество. МУ-Пловдив и само още 5 университета в България са част от одобрените стратегически консорциума. 

МУ - Пловдив получи статут на изследователски университетСписъкът беше одобрен от Министерския съвет

 

COVID-19 в Пловдив пак тръгна нагоре. Само за седмица заболеваемостта в областта се е увеличила от 10 на 13 на 100 000 население. Все още цялата страна е в зелената зона. Според Националния план за справяне с пандемията обаче от 18 юли у нас се прилагат нови прагове.  

COVID-19 в Пловдив тръгна нагореЛечебните заведения са в готовност да увеличат леглата

По-рано днес стана ясно, че Европейският съюз е постигнал целта си да имунизира срещу коронавирус до края на юли с поне една доза на Covid ваксина 70% от всички пълнолетни граждани на единния блок. България обаче е в дъното на класацията с най-нисък процент ваксинирани. 

ЕС достигна целта си: 70% от населението поне с една доза – България обаче е далеч57% от пълнолетните европейци сега са напълно ваксинирани

За да призове хората да си поставят ваксина, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде личен пример и се инжектира с първа доза срещу COVID-19. Следващата доза трябва да му бъде поставена на 24 август. Борисов нямаше предпочитания за препарата, а остави медиците да изберат с какво да го ваксинират. И в крайна сметка му сложиха "Модерна".

Бойко Борисов се имунизира срещу COVID-19Това се случи на живо в профила му във Фейсбук

За масова ваксинация призова и проф. Тодор Кантарджиев.

„Сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират“, категоричен е професорът. Той допълни, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

Проф. Тодор Кантарджиев коментира, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията.

Проф. Кантарджиев: Имаме фалшиво епидемично благополучиеВсе още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, заяви професорът

Предвид ниския брой на неваксинирани срещу COVID-19 както в Пловдив, така и в цялата страна, специалистите очакват сериозен ръст на болни с проявена клинична картина към края на август и септември.

„За съжаление, очакваме да започнат да боледуват по-младите. Колегите алармират точно за такива тежки случаи на хора между 20 и 40 години. Затова моите опасения са, че и децата, връщайки се на училище и в детските градини, вероятно също ще бъдат засегнати”, коментира пред TrafficNews д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.

 Д-р Бацелова: Хората между 20 и 40 години ще са най-засегнати от новата COVID вълнаПрепоръката е и преболедувалите да се ваксинират, казва специалистът

Денят бе белязан и с алкохолен рекорд. Шофьор с 4,37 промила алкохол бе задържан от пътни полицаи в Пловдив.

Мъртвопияният 32-годишен бургазлия бил засечен зад волана на лек автомобил Шкода на улица „Димитър Талев”.

Рекордьор в Пловдив! Шофьор седна с близо 5 промила зад воланаМъртвопияният 32-годишен бургазлия бил засечен в Кючук Париж

Денят не премина и без инциденти. Два пожара бушуваха днес под тепетата. Сметище се запали в Столипиново, а отново в район „Източен” пламнаха сухи треви.

Пожарната на крак! Пламна незаконно сметище в СтолипиновоЧерен дим е покрил улица „Крайна”

Нов пожар в Пловдив! Горят ниви на Цариградско шосеПожарна и полиция отиват към мястото