Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обвини служебният министър на вътрешните работи в правна некомпетентност и определи сигналът му срещу Иван Гешев като поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратура в България.

„Авторът на сигнала, който притежава образователна степен в сферата на наказателния процес, би следвало да знае, че разследването на магистрати съгласно закона е от компетентността на Софийска градска прокуратура или от Специализираната прокуратура. НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство“, заяви Милева.

Говорителят допълни още, че по тази причина сигналът е бил изпратен на единственият компетентен в случая орган - Специализирана прокуратура.

„В случай, че в сигнала са посочени същите факти, които бяха обсъдени на ВСС по повод предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста на главен прокурор, трябва да се има предвид, че тези факти бяха оценени като правно несъстоятелни. Единственият резултат е оронването авторитетът на прокуратурата. Цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и за съжаление тази цена ще бъде платена от българските граждани“, категорична бе Сийка Милева.

Рашков изпратил сигнал срещу Гешев до зам.-главния прокурорНадявам се там да се проведе разследване, каза служебният министър на вътрешните работи