Кой прибира всеки месец хиляди левове в джоба си за сметка и на гърба на Община Пловдив? Този въпрос продължава да се задава в Столипиново заради пазара на ул. „Батак”, който работи макар официално никой да не взима наем, но търговците твърдят, че си плащат чинно.

Преди дни голяма акция на НАП и митницата в етническия квартал хвана в нарушения редица обекти, а част от тях на самия кооперативен пазар. Към днешна дата пазарът няма наемател, но обектите продължават да работят.  Концесията на обекта изтече през октомври 2023 година, като тя бе на общинския съветник от ДПС Яшар Асан. Въпреки че той трябваше да върне имота във владение на Община Пловдив, той събираше над 6 месеца незаконно наеми от търговците.

През март Община Пловдив направи комисия, с която иззе пазара, но 6 месеца по-късно ситуацията на него е същата – обектите работят, търговците твърдят, че плащат наем, но никой не казва на кого. По всичко личи, че Яшар Асан продължава да върти тържището, а това се потвърждава от действията му от последните дни.

По време на голямата акция в район „Източен” Яшар Асан пусна жива връзка във Фейсбук, в която той влиза в челен сблъсък с униформените. Размахвайки картата си на общински съветник той държи сметка какво прави полицията и държавните институции в тези обекти, като ги обвинява в „политическа репресия”.  На следващия ден той пуска ново живо включване от ресторанта, който е в обхвата на пазара, като видно той продължава да го стопанисва, макар да не плаща нито лев на Община Пловдив.

Община Пловдив пък продължава да си прави пас за бъдещето на тържището, което е голямо близо 5000 кв.м, а търговската площ е около 3000 кв.м с над 100 обекта.

През юни в Общинския съвет влезе предложение за пускането на търг на пазара. Началната му цена бе 4500 лева на месец, а стъпката за наддаване – 500 лева. По неясни причини в началото на сесията предложението бе оттеглено, като към момента няма индикации търгът да бъде вкаран за гласуване.

Това означава, че Яшар Асан ще продължава да трупа сериозни приходи, които обаче се полагат на Община Пловдив. Във видеата си Яшар Асан говори за проблемите с инфраструктурата в Столипиново и липсата на инвестиции.  За последната година Община Пловдив е пропуснала над 60 000 лева от наеми на този обект, а с тези средства можеше да се изгради детска площадка в етническия квартал. Вместо това тези пари се прибират незаконно и то от представител на местната власт.

Големият въпрос е защо градската управа умишлено си затваря очите за това беззаконие и очевидни загуби за градския бюджет?

След обиск на пазара в Столипиново! Задържаха за 24 часа концесионера Яшар АсанВ ресторанта му са намерени марихуана, патрони и документи

Акция в Столипиново! Общината си взима пазара, държан незаконно от съветника Яшар АсанОписват търговските обекти и площта на тържището, търговците ще плащат на Общината

Търговските обекти на пазара в Столипиново са с 30% повече от предаденото от Яшар АсанОбщина Пловдив се готви да стопанисва пазара – таксите за обектите започват от 20 лева