Район „Източен” и полицията влязоха на кооперативен пазар „Столипиново” тази сутрин. Те провеждат акция, която е свързана с взимането на тържището, което се държи от месеци без правно основание от общинския съветник Яшар Асан, предава репортер на TrafficNews.

На последната сесия Ерол Садъков от „Браво, Пловдив” повдигна въпроса кой и по какъв начин стопанисва пазара на ул. „Батак”, след като концесията за него изтече още през октомври. Тогава Яшар Асан призна, че „се грижи за пазара”, тъй като нямало кой да го пази. Явно провокирано от питането на Садъков,  тази сутрин от районната администрация и полицията са влезли на базара и са започнали да описват търговските площи. На място е и кметът на „Източен” Емил Русинов, шефът на ОП „Общински пазари” Димитър Караилиев и началникът на отдел „Общинска собственост” Мирослава Сукарева.

Общински съветник държи незаконно един от големите пазари в Пловдив?Ерол Садъков с питане кой стопанисва пазара в „Столипиново”, Яшар Асан потвърди, че се „грижи за него”

При вида на общинарите и полицията, много от търговците са започнали да затварят обектите си и да си тръгват от пазара. Русинов и общинските служители са успокоили търговците, че няма да ги затварят или да им взимат стоката, а просто ще преведат тържището под законов ред.

В момента от администрацията описват търговските площи и квадратурите им, тъй като има разминавания между построеното и това, което е предаденото по документи след приключването на концесията с фирмата на Яшар Асан.  Не се знае след изтичането на концесията какви суми са плащали наемателите и на кого.

От администрацията обясниха на търговците, че след изземването на пазара и връщането му в общинско владение, те ще заплащат своите такси на ОП „Общински пазари”, като е твърде вероятно дори наемите им да бъдат по-ниски.

Очаква се и в близките месеци Община Пловдив да обяви търг за отдаването му под наем за срок от 10 години.

Очаквайте подробности!