Община „Родопи“ е победител в категория "Малка община с принос в благоустройството" на XIII-то издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2023.

Във форумa на най-добрите фирми в луксозното строителство, архитектурата и дизайна община „Родопи“  бе отличена заради усилията през изминалите четири години за развитието на населените места и мащабните реализирани
проекти, които промениха начина на живот за всички жители на общината.

Община „Родопи“ е една от най-бързоразвиващите се общини в България, на четвърто място по население и по територия сред осемнадесетте общини в област Пловдив.

В рамките на четири години са ремонтирани общо 111 улици и 33 сгради. Построени са 5 нови сгради – 3 детски ясли, една детска градина и допълнителна постройка с обособени две класни стаи. За този период са открити  5 млечни кухни, изграждат са или са в  процес 8 мини футболни игрища и 4 фитнес площадки на открито. Изграден е  мост над р. Върлещица в с. Първенец.

Едни от най-мащабните проекти, които се реализираха са основен ремонт на улица „Източна“ в Марково, ремонт на улица „5-та“ в Златитрап, на главната улица „Васил Левски“ в Ягодово и улица „Никола Д. Петков“-един от най-големите обекти, реализирани в последните десетилетия в Цалапица.

В село Устина  бяха изградени  главни канализационни колектори III и IV за над 1,6 млн. лв.

Строителните планове продължават с изграждане на новата детска градина в Браниполе,  реализиране на двата мащабни проекта за реконструкция на площадните пространства в Първенец и Брестовица, канализацията в село
Марково и  дейности по изграждането на кръгово движение на входа на селото в посока от и за Пловдив и Околовръстното шосе.

Община „Родопи“ е със сериозен потенциал и стратегическо положение в област Пловдив. Природните дадености, чистия въздух, тишината и спокойствието в китните селца в Родопската яка ги правят особено привлекателни за живеене, като по данни на НСИ Община „Родопи“ е на първо място по механичен прираст на населението за 2020 година в абсолютно число.

Именно тези данни налагат Община „Родопи“ да работи с пълни темпове по инфраструктурни обекти и сгради за благоустрояване на всички селища на своята територия.