770 души в Пловдив и областта са останали без работа през последните две седмици на август месец. Това е най-големият брой на новорегистрирани безработни в цялата страна, показват данни на Агенция по заетостта.

След летния туристически сезон се очаква през септември нивата да се покачват, но безработицата в цялата страна остава сравнително ниска- 4,7% или около 152 хиляди души. Важно уточнение обаче е, че това са само хора, които активно търсят работа.

Има една голяма група от хора, които нито работят, нито учат, нито търсят някаква заетост. Едва около 70% от хората между 15 и 64 години са заети, т.е. работят или учат. С други думи, другите 30% остават извън пазара на труда или образователната структура, макар да са в активна възраст.

Общо 7713 души са се регистрирали за последните две седмици на август в бюрата по труда като безработни. Едва 3570 пък са новоназначените в същия период. Втора област по най-много хора останали без работа е София, където новите безработни са 751, а постъпилите на работа са 452. В Пловдив постъпилите на работа през тези две седмици са по-малко, отколкото в столицата -  321 души.

Най-малко хора са останали без работа в Габрово – едва 90, а наетите там са 59 души.