Пловдивчани, живеещи в центъра на града, сигнализираха, че в имот, в който те са съсобственици, незаконно се надстроява тавански етаж. Въпросният имот се намира на една от емблематичните улици на Пловдив – „Велико Търново” 55, където все още има запазени доста къщи, строени в началото на миналия век в актуалните за времето си архитектурни стилове. Къщата е била собственост на покойния главен архитект на града Румен Русев. Той почина 2017 г. и няколко години по-късно наследниците му са се разделили с имота.

„Там имаше двуетажна къща с таванско помещение, на терен, в който аз и съпругът ми сме собственици на 1/6 идеални части. През месец март започнаха ремонтни дейности, които обаче скоро прераснаха в изцяло нов строеж. Подмениха се носещи конструктивни елементи на къщата , оформи се нов жилищен етаж, като се наляха две нови плочи и кота корниз и кота било бяха завишени с около 60 см. Сега е обособен нов полуетаж. Преди, през прозорците на нашето жилище виждах съседната къща, а в момента тя вече е закрита от покрива ” коментира пред TrafficNews Милка Сербезова.

Веднага след началото на строително – ремонтните дейности, семейство Сербезови започва да пуска сигнали до различни инстанции. Изпраща писма до район „Централен”,  до РДНСК , до Районна прокуратура и до омбудсмана на Пловдив. Тъй като къщата е част от групов паметник на културата , Сербезови изпращат писмо и до Националния институт по паметници на културата. От там отговорят, че в Министерството на културата няма внесен проект за реконструкция на къщата. Въпреки, че са съсобственици, от тях не е взето съгласие за правените промени.

„От район „Централен” не получихме конкретен отговор, тъй като според АПК ние, въпреки , че сме съсобственици, не сме страна във въпросното производство” , заяви Сербезова.

TrafficNews се свърза с район „Централен”, където юристът Калоян Сухоруков коментира казуса. „Реагирали сме веднага, след получения сигнал. На място е изпратена проверка, която е установила , че собствениците са започнали реконструкция на покрива, без необходимите разрешителни. Издадена е заповед за незабавно спиране на строежа, а седмица по-късно собствениците са внесли проектната документация за реконструкция на покрива, но продължили строително- монтажните работи, без да изчакат да им бъде издадено разрешително. При повторната проверка те са се мотивирали, че се е наложило да действат в режим на спешност, тъй като в този период е имало обилни валежи, които са заплашвали да наводнят цялата къща, тъй като покрива е бил вече свален” обясни юристът . От „Незаконно строителство” е съставен акт на собствениците, които са го обжалвали.  „Изискали сме информация за валежите през този период от Националния институт по метеорология и хидрология”, за да установим дали тези твърдения са верни” каза Сухоруков.

Според юриста при реконструкцията няма отклонение от първоначалните параметри на къщата. Сербезови обаче твърдят, че старият проект от архива на районното кметство липсва. 

Междувременно отношенията между съседите са се изострили, а новите собственици са пуснали сигнал срещу Сербезови, че са санирали своята къща с външна изолация, въпреки, че е била единичен паметник на културата. „Къщата е санирана още през 2008 година. Никога не сме знаели , че е паметник на културата. Научихме след подадения срещу нас сигнал. Ако знаехме, че къщата е паметник на културата, най- малко нямаше да плащаме данъци, защото собствениците на сгради от фонда, които ги използват за жилищни нужди, са освободени.”, коментира г-жа Сербезова.

За съжаление и в двата случая говорим за намеси, които променят стила и духа на тези сгради, които са част от богатството на града. Да се надяваме, че новото управление на града ще подходи по- отговорно към опазване на архитектурното наследство на града, което всяка година намалява, докато общината и Министерството на културата си прехвърлят отговорността. Все пак по време на предизборната кампания всички кандидати обещаваха да го направят. 

Долу ръцете от къщите на Пловдив!Настояваме за мораториум върху събарянето на старите сгради, преди да изгубим културното си наследство