Нова схема за купуване на гласове разследва пловдивската полиция, научи TrafficNews. Една от формациите, които се явява на изборите масово вербува пловдивчани, които да плащат на свои близки и познати.

Купуването на гласове чрез посреденици става на всякакви места – офиси, заведения, спортни центрове и игрища, а  дори и междублокови пространства и детски площадки.  Агитацията и купуването на гласове на публични места дори не се крие, като свидетели стават случайни минувачи.

Новата схема  е да се дават пари на граждани, които не са обвързани с партийна принадлежност, като те раздават на своите познати.  Интересното в случая е, че те получават парите, но номера, за който трябва да гласуват се пази в тайна.

Той ще бъде казан на посредниците в деня преди вота. По този начин от формацията се прикрива, за да не бъдат разследвани от полицията. Масовото пазаруване на гласове обаче е влязло в полезрението на пловдивската дирекция на МВР, научи наш репортер.

Основните движещи сили са кандидати за общински съветници, които са разпределили районите.  По информация на TrafficNews схемата е от формация, в която има действащи общински съветници, както и заместник-кмет.

Според Наказателния кодекс организирането, купуването и продаването на гласове е престъпление. За купуване наказанието е глоба от 10 000 до 25 000 лева, както и лишаване на свобода до 7 години.

От полицията в Пловдив коментираха,  че в полицията има сигнали за купуване на гласове, но не могат да коментират конкретни сигнали. Редът при постъпили сигнали за изборни нарушения за купуване и продаване на гласове е районното полицейско управление да ги подава директно на прокуратурата.

Полицията проверява 17 сигнала за купуване на гласове в ПловдивДействията по проверките се осъществяват под ръководството на прокуратурата