Огромните жилищни комплекси, носещи името на райско кътче в пустинята, от дълго време са една от централните теми, когато стане въпрос за строителство в Пловдив. Експанзията на този тип комплекси в целия град, поставя всеки път на преден план проблема с паркирането и дупките в националното законодателство.

Атрактивните цени на жилищата там обаче привлича хората, макар и често те да не си дават сметка за проблемите, които съпътстват подобен тип инвестиция.  Естествено, най-големият проблем  е паркирането.

Читател на TrafficNews.bg. сигнализира за разразила се междусъседска война в един от новите „Оазиси” в Кючука, непосредствено до улица „Димитър Талев”. Ситуацията там е следната –  живеят 1400 души, а паркоместата са едва 400. Оттук следва логичния въпрос – какво правят, тези които нямат място за спиране. Отговорът е ясен – нарушават законите и  общинските наредби.

Жена, която живее в комплекса обаче е решила, че нещата не може да продължават така и е сигнализирала Общинска полиция за колите, които са окупирали улицата, водеща до комплекса.   Те са се отзовали на сигнала  и са започнали да глобяват наред коли, които са спрели на улицата, на която има знак – забранено паркирането и престоя.  В действителност 2 коли няма как да се разминат там. Дори има основание да се викне "паяк", който да репатрира автомобилите там, тъй като пречат на двупосочното движение

Нейните съседи обаче били бесни заради сигнала и са започнали да я атакуват във Фейсбук.  По думите на нашия читател най-яростни в атаките са били преселници от други градове и села.  Всички спирали до този момент там заявяват, че ще продължат да го правят, ако ще да им налагат всеки ден глоби.

 „Черешката на тортата е поставил неизвестно лице, което е боядисало целия забранителен знак с бяла боя в нарушение на Наказателния кодекс. Живеещите там се обърнаха към мен като юрист и аз буквално се хванах за главата какви хора живеят там. Явно са свикнали в малките населени места, откъдето идват, никой да не контролира случващото се”, заяви нашият читател.  Той е на мнение, че за повредения знак следва да се сезира прокуратурата, а полицията да прибегне към по-сурови мерки, спрямо паркиралите в нарушение на ЗДвП.

Кметът на район „Южен” Борислав Инчев заяви пред наш репортер, че в случая администрацията няма какво да направи.

„Постоянно гледаме терени, на които да изграждаме паркинги. Ето – отсреща направихме такъв за 63 коли. В плановете на Община Пловдив е при продължението на бул. „Македония” да се изгради нов паркинг в тази зона. Проблемът е в националното законодателство. Не може в такъв комплекс, в който живеят 1400 души да има едва 400 паркоместа. Крайно време е петте най-големи града да бъдат сложени в друга категория и да не се позволява строителство без необходимия брой паркоместа”, заяви Инчев.