Фестивалът „Франкофоли“ се проведе за пръв път в Пловдив и остави дълбока следа в културната история на града. Въпреки краткото време, за което беше организиран, успя да доведе в България няколко световноизвестни изпълнители, станали любимци на публиката през последните години, както и десетки хиляди души.

Imany, LP, GIMS и Gente De Zona бяха хедлайнерите на събитието, като някои от тях не бяха идвали в града под тепетата досега.

Разбира се, никой не поставя под съмнение изключителността на изпълненията. Всеки един от изпълнителите даде най-доброто от себе си, за да се превърне фестивала в неповторимо музикално приключение.

Най-впечатляващо обаче си остава отношението на публиката. Дъждът и лошото време не попречиха на десетките хиляди хора, да се забавляват от сърце и душа. Дори напротив, може би добавиха доза романтика. И в рамките на два дни, тълпата премина през няколко различни полюса на емоционалната гама.

От душевен катарзис с мистичния глас на Imany до балкански ритми и неподправено парти настроение, благодарение на Елена Папаризо и La Caravane Passe.

За къде и без доза роден патриотизъм с Миро, Молец и ансамбъл „Тракия“. Българи сме все пак!

Торнадото от емоции ескалира и дори възроди старите традиции от рок концертите през 90-те.

Още през първата вечер, сцената беше затрупана от предмети, които LP едва смогваше да подпише и да върне обратно в публиката. Като някои от тях бяха сутиени и белезници.

Тази практика продължи и през втория ден, когато Ранди Малком от Gente De Zona обяви, че е „сингъл“, към него полетяха най-разнообразни модели и размери сутиени. А някои от размерите наистина бяха впечатляващи – все пак чашка “D” си е чашка “D”. Но и как би могло да е друго яче с тези огнени кубински ритми и горещите момчета от дуото.

Подобно отношение получи и сексапилният французин GIMS. Той също подписа не малко предмети, които му бяха подадени. Но и сам хвърли няколко от кърпите си, които почти предизвикаха масови безредици. А дамите го изпиваха с обожание в очите, докато звучаха култовите му парчета.

По стара българска традиция, социалните мрежи гръмхана с отрицателни коментари, доближаващи се повече с необоснован хейт. Защо имало български изпълнители, защо се пеело на английски, „Франция поставена на колене“ от чужди ценности… Някои от тях граничат с налудничавост, а дали авторите им изобщо са присъствали на фестивала, ще си остане загадка!

 

Неоспорим остава фактът, че да предизвикаш такава богата гама от емоции у хиляди хора, означава че „Мисията е изпълнена“!

Очакваме с нетърпение следващото издание!