Очакваното пускане на пробива „Модър-Царевец” няма да се състои преди средата на месец юни. Това стана ясно след срещата между кмета Костадин Димитров и всички фирми и дружества, ангажирани с ремонтите в район „Западен”.

Кметът заяви, че той няма правомощия да глобява част от фирмите там, тъй като много от тях възложител не е Община Пловдив.

Основният проблем са шахтите, които се изграждат от страната на район „Западен”, свързани с Южния обходен колектор, а там възложител е ВиК.

„Разбрахме се следващата седмица да направим пътна карта – всеки един участък и всяко едно дружество  да даде ясни и точни срокове кога ще приключат. Откъм ул. „Модър” всичко е готово, но откъм западната част – не. Имахме вариант да отворим „Модър-Царевец”, а след две седмици да го затворим – няма смисъл от това. Дали сме си срок средата на юни движението към  ул. "Солунска“ и "Хаджи Димитър“ в окончателен вариант, за да можем да ползваме съоръжението в цялата му пълнота”, каза Димитров.

Управителят на една от фирмите, които работят по Южния обходен колектор Бончо Бонев каза, че  отлагането на пускането на "Модър - Царевец" е поради банално разминаване в разбирането за сроковете.

"Ние винаги сме били отговорни към Община Пловдив и нашия възложител ВиК.  Имахме ангажимент да предадем нашия участък на 6 април на "София асфалт“. Нашият участък не може да направи пътния възел работещ. Получило се е някакво разминаване - някой е очаквал на 6 април да почне да работи, друг е очаквал на 6 да има отворено движение. Сега на тази среща се разбра, че реалната дата, на която може да бъде отворено цялото кръстовище, е 10 юни”, каза Бонев.

От своя страна главният инженер на ВиК Йордан Чемишев каза, че няма как да се налагат санкции на фирмите, тъй като са в изпълнение на обекта в график. Той заяви обаче, че  от дружеството ще направя всичко възможно дейностите да вървят по-бързо.

„Модър-Царевец” е готов, но не може да бъде пуснат - кметът изрази разочарованието сиЗапочнах да разбирам от архитектура и строителство, а това не ми и е работата, заяви Костадин Димитров

Част от ул. „Солунска" остава затворена до 22 април