Вътрешният министър Иван Демерджиев се оплака, че заради войната в прокуратурата, 160 полицаи охраняват лица, за които се съмнява, че имат такава нужда, че те са пазени по-добре от него, а служители на МВР са унижени да стоят пред заведения и да чакат.

Той направи това по време на изслушване в комисията по вътрешна сигурност в парламента. 

Демерджиев отговори на въпрос на съпредседателя на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов относно взрива в близост до автомобила на главния прокурор Иван Гешев и раздора в прокуратурата, и дали това се отразява на съвместната работа на държавното обвинение с МВР.

„Войната в прокуратурата ни се отразява, защото 160 полицаи охраняват лица, които се съмнявам, че имат такава нужда. Нашите полицаи са унижени да стоят пред заведения и да чакат хора, които не се нуждаят от охрана. По този начин се вреди на обществения ред, защото така се отнема ресурс за контрол по пътищата", каза Демерджиев и отбеляза, че всяко едно от тези лица се охранява по-добре дори от него. 

За съжаление това ни се отразяват в различни посоки. Възлагат ни се множество интензивни процесуални действия, голям обем призовки, които трябва да разнасяме ежедневно на различни лица, тъй като изведнъж се активизира прокуратурата, допълни той. "МВР няма никакво отношение към тези събития. МВР няма да позволи да бъде замествано в тази война по някакъв начин", подчерта министърът, цитиран от "Сега". 

Темата предизвика кратка дискусия по време на заседанието. Атанас Атанасов смята, че това е злоупотреба с власт, при положение че МВР има нужда от ресурс.  Маноил Манов от ГЕРБ-СДС коментира, че в закона „ясно и точно“ е упоменат кръгът на лица за охрана от МВР. И те не включват този кръг лица, за които говори министърът, отбеляза депутатът. Той запита дали в постановленията на МВР се посочва степента на заплаха на лицата, за които се иска охрана. Демерджиев отговори, че такава информация липсва.

Според Демерджиев не е редно да се „обезкървяват“ сили на силовото министерство, които могат да бъдат насочени в различни сфери, като например борбата с инцидентите на пътя. "Недопустимо е по такъв начин да се обезкървяват тези сили за сметка на един човек, който по някакви критерии е преценено, че трябва да бъде охраняван", коментира министърът.

Има Национална служба „Охрана“, Бюро за защита на свидетели и Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, посочи Демерджиев. И подчерта, че за МВР е неспецифична функция да охранява лица. По думите на министъра исканата охрана е за свидетели, с което е редно да се заеме Бюрото за защита на свидетели.

Демерджиев каза, че МВР е възразявало срещу почти всички постановления на прокуратурата с искане за охрана. Продължават да идват постановления, в които няма мотиви защо МВР трябва да се занимава с това, коментира още министърът.