В края на месец август МИГ-Община Марица проведе срещи с местната общност за обществено обсъждане на Стратегията за местно развитие на територията на община Марица през новия програмен период 2023-2027г. Срещите бяха проведени в селата Рогош, Скутаре и Царацово като в тях участие взеха представители на различни сектори от територията на община Марица – стопански, нестопански, публичен, както и на различни заинтересовани страни – културни институции и лица, бизнес в сферата на търговията и услугите, бизнес в сферата на земеделието, местна власт, социална сфера, спорт и местно развитие, уязвими групи, млади хора. Срещите преминаха при засилен интерес от страна на местните жители.

Всички срещи стартираха с представяне на актуалната социално-икономическа ситуация на територията на община „Марица“. Беше акцентирано върху силните страни и основните проблеми, както и върху потенциала и основните нужди за развитие на територията на МИГ-Община Марица, към които са насочени приоритетите и интервенциите в Стратегията за ВОМР.

Срещите продължиха с представяне на стратегическата рамка на политиката за местно развитие на МИГ-Община Марица за периода 2023-2027г., основната цел на стратегията на МИГ, приоритетите за развитие, специфичните цели на стратегията, интервенциите в рамките на  Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР), интервенциите извън СПРЗСР, в това число от Европейския социален фонд (ЕСФ+) и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и индикативното разпределение на бюджета на Стратегията.

Целта на обществените обсъждания беше разработената Стратегия да бъде обсъдена и съгласувана с всички заинтересовани страни на територията и да бъдат взети предвид техните предложения, становища или възражения, за да може изготвения документ да бъде базиран на местните потребности, местните проблеми, отчитащ местните специфики, с включени програми и мерки, които да отговорят на местните нужди, да допринесат за местното развитие, за подобряване качеството на живот.

Представянето на стратегическия документ предизвика широка дискусия сред присъстващите и в трите населени места, а в края на срещите участниците се обединиха около мнението, че изготвената стратегия в голяма степен предлага балансиран подход в решаването на различни проблеми, които местната общност смята за приоритетни и които могат да се решат с ресурсите на стратегията.