Млад мъж заплашва с насилие и гони чуждестранни артисти в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Случката е от преди няколко дни, а за нея съобщиха в социалните си мрежи артистите Тот и Лила'Анжелик.

Ексцентричното дуо „Племенен барок” се определят като извънземни от далечен непознат свят. Те наричат ​​това, което правят „Формиране на молитва”. Двойката обикаля света от 2009 година, изнасяйки концерти на публични места с цигулка,  използвайки контратенор и колоратурни вокали. Създават романтична музика, придружена от театър и танци.

През 2002 г. документален филм за Тот е спечелил Оскар за най-добър късометражен документален филм. 

Доста хора намират заниманието им за странно и визията им в доста от случаите като прекалена, тъй като мъжът често носи разноцветни и розови женски дрехи и рокли, а жената залага на ексцентричен грим и визия.

В началото на септември дуото пристига в Пловдив, като смятат града за изключително красиво място и нямат търпение да го посетят. Изнасят неофициален концерт в Античния театър и смятат да останат в града под тепетата до края на месец септември.

В един от дните прекарани тук обаче, биват заплашвани и гонени от млад мъж, докато стоят на пейка в Цар-Симеоновата градина.

„Играхме в красив парк вчера в Пловдив. Тот беше в екстатично състояние и изпя сърцето и душата си на света. Беше красиво. Публика се събра и гледа известно време и аз се присъединявах към него, пеейки от време на време. За първи път пеехме в този град и винаги сме се надявали на добър прием”, пише Лила в социалните мрежи.

Тя добавя, че през по-голямата част от представлението им, до тях е стоял млад мъж на пейка, който ги е наблюдавал. След като представлението им свършва, мъжът се отправя към тях и започва да им говори на английски език.

Публикуваме част от комуникацията на мъжът и Тот, преведена на български език:

„Мъж: Ти шаман ли си?

Тот: Някои хора ме наричат така.

Мъж: Бях шаман, когато бях дете, но избрах друга религия. Сега съм християнин.

Тот: За мен е удоволствие да се запознаем.

Мъж: За мен не е удоволствие, защото не харесвам този стил, но не съм кралят тук, така че не е мой проблем.

Тот: Приятен ден.

Мъж: Децата не искат да те виждат тук.

Тот: Добре, приятен ден.

Мъж: Приятен ден, но ако те видя тук още веднъж ще те пребия. Не ме пука от къде си... мексиканец...ние не харесваме гейовете в България. Ние не харесваме педофилите

След което Тот и Анджелика си тръгват, а мъжът вървейки до тях продължава да пита Тот дали е педофил или хомосексуален. Артистите разказват, че са останали възмутени от поведението на българина и твърдят, че подобно нещо им се е случило за пръв път в нашата държава.

„Разбира се, бяхме шокирани. Досега не са се държали никъде и никога така с нас”, споделят още артистите.

В коментарите други хора пък споделят, че българският народ не е толерантен към различните и да не се изненадват от случилото се, а вчера двойката отново публикува пост по темата. 

"Тот и аз имахме много тежка нощ снощи. След словесната атака на онзи ужасен пловдивчанин, Тот е в тежка депресия. Върна се обратно към детето, което се е чувствало мразено и когато хората са хвърляли камъни по него, защото е от две раси. Оттогава Тот се чувства много по-недоверчив към хората. Дълбоко в себе си Тот вътрешно се чувства като лош човек и, че никой не го обича, а инцидент като този само изостря тези чувства. Правя всичко възможно, за да му помогна", пише Лола.

Тя добавя, че дълго време след това са плакали заради случилото се. 

"Дълго време се прегръщахме и плакахме и той най-накрая успя да стане от земята. Добре ни беше да поплачем. Това беше катализиращ момент и за двама ни. Да усетим дълбоко всичките си чувства. Споделям това, защото това е, което се случва в живота ни в момента, а ще бъдем в Пловдив до края на месеца. Имаме нужда от подкрепа", пише още Лола, която се притеснява как ще протече останалата част от престоят им в Пловдив и се моли да срещне толерантност.

Вижте видео от случката тук: