Мащабна вътрешна проверка тече в Икономическа полиция, научи TrafficNews. Обект на проверката е началникът на сектора Атанас Бочев, който обаче междувременно е излязъл в болнични. 

По няколко от големите разработки, осъществени през последните месеци на територията на Областната дирекция на МВР, е постъпила информация за чадър върху разследванията. Сигнали за икономически престъпления са оставяни без последствия, други са били прекратявани по неясни причини. 

Най- пресният пример е акцията край село Катуница. В имот на бизнесмена Иван Тобиев полицаи от участъка в Садово разкриха  база за незаконен добив на инертни материали. Фирмата, която копаела пясък и чакъл от коритото на река Марица - " Инерт Билд" е свързана с Тобиев, макар , че се води на името на друг човек. 

Фирмата е имала разрешително за почистване на коритото на река Марица, издадено от Басейнова дирекция миналата година. То дава право на ползвателя да почиства растителността от коритото на реката, да прочиства наносите и да укрепва бреговете.  Документът обаче далеч не позволява добив на пясък и други инертни материали.  

Въпреки това на ден от базата излизали средно по 4 гондоли, натоварени с камък и чакъл. Копаело се е предимно нощем , а през деня три нови камиона от марката „Ивеко” са зареждали с материали бетоновъзли в Пловдив и областта.  Източници на TrafficNews твърдят, че ежедневно от базата са излизали около 120 тона инертни материали, печалбата от които е 12 000 лева дневно.  

Миналата година в Икономическа полиция е имало образувана проверка и полицаите , които работели по нея са пускали дрон над Каратупрак, за да проверят как точно се прочиства реката. По неизвестни /засега/ причини обаче проверката е била прекратена.

През юни, при акция в склад на Брезовско шосе е задържан 1 тон нарязан контрабанден тютюн. 4 са арестувани, но според запознати каналът там е действал повече от година. 

Чадър е имало разпънат и над т.нар. "банка Менду". През май 2020 година в Пловдив бе арестуван лихварят Стефан Асенов - Менду. През последните 10 години той организирал сериозна финансове "институция", през която давал пари на лихва. Негови редовни клиенти били хора от Аджисан махала, Шекера и Столипиново. 

"Банка Менду" , както го познават в ромската общност , е на пазара от 2008 година. Раздадените суми са в огромни размери. Давал е сериозни суми на лихва. Придобил е огромно количество недвижимо и движимио  имущество. Въпреки, че никой от фамилията не работи, семейството притежава 15 недвижими имота в Пловдив. В момента строят нова 6 етажна кооперация на ул. "Княз Черказки", дават жилища под наем. Към момента на ареста Асенов притежава 50 луксозни автомобила на стойност 2 милиона лева. През последните 10 години е продал над 200 коли и е сключил 161 ипотечни договора.  По всички тези сделки е платил само 13 000 лева. 

При обиските в дома му са намерени 100000  лева и килограм и половина злато. "Основната част от парите му са в друга държава, с която ще водим кореспондеция, да ни бъдат приведени тук", коментира окръжният прокурор Румен Попов. "В процеса на разследването установихме, че въпросният човек има контакти на различни нива. Действително вчера той бе изключително изненадан, когато влязохме в дома му за обиск. Заяви ни, че след малко някой ще ни се обади и че сме се объркали. В интерес на истината никой не ни се обади" коментира тогава Попов.

При извършените и планирани процесуално следствени действия в  хотел "Мерита" на АМ "Тракия", който е собственост на Миндуто и брат му, са открити 7 проститутки в момент на "активна професионална дейност". Те плащали на братята по 15 евро на клиент и по 5 евро на хотела. Клиентите били шофьори на тирове, които спирали на паркинга на магистралата. 

Връщайки се още по-назад във времето, няма как да не припомним и един от най- големите удари срещу контрабандата на цигари. На 4 юли 2019 година клай село Труд бе разбита най- голямата нелегална  фабрика за цигари на Балканите. 

Всеки месец завъдът е бълвал по 6 хиляди мастер бокса цигари под носа на полицията в Пловдив. Те са от марките "Мурати" и "Роял" на "Филип Морис" и са с гръцки надписи, като се предполага, че са предназначени за износ в южната ни съседка.  Загубите за бюджета са между 15 и 20 милиона, коментира тогава премиерът Бойко  Борисов.

Акцията е проведена в момент на производство. Задържани са 12, души сред които молдовци и украинци, които са живеели вътре в самата фабрика.  Инвестицията в завода е около 10 милиона лева.  Открит е още един по-малък цех в село Ръжево Конаре, където са извършвани манипулациите по нарязването на тютюна. Там полицаите са открили и специално изграден тунел за бягство. При операцията е задържан влекач, натоварен с цигари, коготови за транспортиране на стойност 1,5 милиона лева. В самата фабрика също са открити цигари за над 1 милион. 

Акцията бе съвместна на Специализираната прокуратура, БОП, ДАНС и Агенция "Митници". Пловдивската полиция тогава не бе информирана предварително за операцията.