„Завършена имунизация е, когато се сложат двете дози. Заложили сме в съществуващата информационна система, когато е завършена една имунизация,  да е  ясно каква ваксина е приложена”, каза доц. Ангел Кучнев на представянето на плана за имунизация в Пловдив. Той обясни, че в края на първото тримесечие ще започне и изследването на поне 1000 души за ефективността на ваксините и нежалните реакции. Това ще съвпадне и с масовата ваксинация у нас.

Следят колко е ефективна ваксината и дали има нежелани реакции на поне 1000 душиПроследяват имунитета на ваксинираните освен чрез антитела, така и на клетъчно ниво

„ Продължаваме ваксинациите в болниците в по-малките градове. В момента говорим за едно по-символично начало на кампания  -  5000 дози не са много. Проблемът е когато включим в останалата част от първите рискови групи – социалните и старчески домове и хосписи. Там логистиката ще бъде по-трудна, като ще трябва да се осигури и персонал на места”, обясни главният здравен инспектор.

Дани Каназирева заяви, че вчера макар да е трябвало да се ваксинират 163 медици, техният брой е станал 285, а днес вече първата доза се приели още 82-ма медици, като все повече медицински лица заявяват готовност да се имунизират.