Изграждат система за проследявана на нежелани реакции и ефективността на различните ваксини, обяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев в Пловдив.

„Трябва да видим за какъв период ваксината ни пази, колко е ефективна и какви нежелани реакции има. В България трябва да се проследят поне 1000 души, за да е ясна картина. След поставянето на ваксината ще се правят изследвания на контактната група на 2 месеца, 6 месеца, 1 година и 2  години след втората доза ваксина”, обясни Кунчев. Той изтъкна, че в България има добре изградена система за регистрирани на нежеланите реакции,  като всеки който има информация за такава,  следва да подаде информация до Изпълнителната агенция по лекарства.

Към момента са регистрирани много малко и слаби реакции, предимно болка на мястото на убождането.

„Извършените ваксинации са близо милион в света и засега ваксината има много добър профил на безопасност. Очаква се проследяването у нас да започне от април, като то ще съвпадне с масовата имунизация”’, каза Кунчев.

“Решихме да не се прави специфична нова система за Ковид, а да важат правилата като при другите ваксини”, каза още Кунчев.

Ректорът на МУ проф. Мариана Мурджева заяви, че ще се тества защитата на две нива – молекулно и клетъчно. Първото ниво на защита са добре познатите антитела.

„Ще се изследват различни групи хора по пол, възраст”, заяви проф. д-р Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб.Тя обясни, че анализът за клетъчен имунитет е много по-сложен, но има възможност да се прави и у нас.

По-различно стоят нещата с другия компонент, който трябва да бъде проследен - нежеланите реакции. Причината е, че системата за тяхното проследяване е същата при всяко лекарство или ваксина и работи от години. Най-често информация до Изпълнителната агенция по лекарствата подават пациентите и лекарите, но всеки, който стане свидетел на нежелана реакция, може да съобщи за нея, заяви Кунчев.

Очаквайте подробности!