Комбинирани PCR тестове за коронавирус и грип вече се правят и в Пловдив. От вчера няколко лаборатории изготвят изследването, което дава представа дали човек е носител на COVID-19, или е болен от грип А или грип Б.

„В момента работим основно тестове за COVID-19”, отчитат лаборанти. Освен стандартния PCR тест, чиято цена е от 100 до 120 лв., интерес има и към експресния. Той струва 190 лв., тъй като резултатът излиза в рамките на 3 часа. Цената на новия комбиниран тест пък му е между 120 и 130 лева.

Припомняме, че изследването за грип и COVID-19 бе анонсирано по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в началото на месеца. Тъй като то не е 100% надеждно обаче, лекарите препоръчват евентуалният положителен резултат да се потвърди с PCR тест.

„Съвсем логично е, когато се изследват две неща, чувствителността да намалява”, обясни пред TrafficNews директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. Нейният съвет е, ако имаме съмнения за COVID-19, да си направим тест само за COVID-19. Ако е отрицателен, на принципа на изключването да се диагностицира грип.

„И в двата случая лечението е симптоматично. Дали е грип, или коронавирус, няма особено значение, освен за изолацията. Но и при грип трябва да се изолираме”, посочи д-р Танчева-Манчева.