Кой ще поеме управлението на Пловдив, ако кметът Здравко Димитров си подаде оставката? Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска Зико да си депозира оставката заради строителството на стадионите, както и несправяне с управлението на Пловдив.

Според Закона за местното самоуправление няма процедура, по която да се иска импийчмънт на кмета, освен ако не е нарушил закона или не може да изпълнява функциите си на кмет. Вариантите за отстраняването на Димитров са:  подаване на оставка; при трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца поради заболяване; при поставяне под запрещение; ако имат ръководни постове в търговски дружества; ако бъде избран за депутат или областен управител; при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец;  след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност; с решение на съда за неговото отстраняване по досъдебно производство.

Така единствената хипотеза е Димитров да си подаде оставката. Ако това се случи, топката е в Общинския съвет. По закон предсрочни избори за кмет не се провеждат, ако остава една година до края на мандата.

Поради това Общинският съвет трябва да избере кмет до провеждането на изборите.  Кмет може да стане всеки един от заместник-кметовете на Зико или общински съветник. Предложенията се правят от самите общински съветници и се избира този, който е събрал най-голяма подкрепа.

Правомощията на избрания кмет от ОбС са същите. Това означава, че той може да назначава и освобождава зам.-кметове,да провежда обществени поръчки, да сформира бюджет и всички останали процедури.

TrafficNews се свърза с градоначалника с въпрос дали ще подаде оставка, а той заяви, че е изненадан и ще коментира по-късно, когато чуе изказването на Борисов. 

Бойко Борисов поиска оставката на Зико!Димитров каза, че излиза в отпуска да си обърне внимание, това не е сериозно, заяви лидерът на ГЕРБ

Борисов: Димитров си е платил членския внос до октомври! Това е нивотоЗдравко Димитров ще коментира исканата оставка, след като се запознае с изявлението на лидера на ГЕРБ