Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров за несправяне с проблемите в града. Това обяви той пред актива на партията в хотел "Империал".

"Кметът каза, че излиза в отпуска,  да си обърне внимание. Ако бях аз, щях да му искам оставката незабавно. С парите, които осигурихме, си създаваме ядове заради някакви. Още по-лошо- обвиняват партията в корупция. Единственото, което сме казали от първия ден е, че това е стадион, на който трябва да се играе финал ", каза лидерът на ГЕРБ. 

"Преди месец и половина на стадиона на Ботев казах, че Зико няма да е кмет повече. Веднъж се намесих  за пробива, за Панаира, за стадиони. Аз не съм ви кмет. Той не се справи и ни създаде проблем. Срещнах се и с двата фенклуба. За радост, те още имат доверие към нас. Ангажиментът към партията би било да си подадат оставките. Има възможност Общинския съвет да контролира кмета. Трябва има хора от фенклубовете, хора, които да съгласуват средствата за стадионите. Заради подобни хора, които абдикират от отговорност се стига до тук. Всеки път е едно и също. Качеството става още по-лошо, а ние не сме зидаро-мазачи", заяви Борисов.

"Ако Зико ми е приятел трябва да отиде и да си депозира оставката. За разлика от тези момчета, аз съм бил кмет на София два пъти мажоритарно избран. На следващия ден отиваш при 61 общински съветници. Две години в България не се строи нищо от това, което ни сме подсигурили. В случая ми е важно партията да е направила добро за Пловдив. Аз няма да ходя по чужбина да търся Здравко Димитров, за да си кажа мнението. Миналата неделя се чухме последно и му казах, че повече няма да го търся", допълни Бойко Борисов.

"Почтеното в случая и ангажиментът към партията е да си подадат оставките. Ние не правим стадион на ГЕРБ. Стадионът ще го направим - със или без кмет или зам.-кмет. Знам, че е много тежко преди избори да имаме такива отношения, но е честно към хората. Каквото сме обещали, сме го направили. И заради подобни хора, които буквално абдикират от поста си - или с болнични, или в отпуска. И всеки път - едно и също: "Още пари. Още пари". Осигуряваме. Но става още по-лошо", каза Борисов. 

"Ако Димитров ми е приятел, трябва да отиде да си депозира оставката. Месеци наред имаше възможност да упражни контрол и той не го направи", заяви той.

"Няма да се меся повече, защото излизам лош, но заместник-кметът Райчев трябва да си замине незабавно", категоричен бе бившият премиер.

"В момента недоверието към него е голямо. По-добре е да се отдръпне", подчерта Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ коментира и предстоящите избори. 

"Ако искате да се повтори ситуацията от предните две години, гласувайте пак за ПП и ДБ", каза той.

"Днес разбирам за забранителни списъци на хора и български журналисти за Македония. Това е недопустимо. Това е провал във външната ни политика, доведен от Кирил Петков и Асен Василев. Те залъгваха обществото как ще летим от София до Скопие, пък един път не кацнаха. Че ще правим магистрали от София до Скопие. Нищо. Нула", коментира Борисов.