Дани Каназирева заяви, че нито един от действащите договори за укрепване на речното корито на Марица не е бил подписан от нея. Изявлението й идва след пресконференция на областния управител Йордан Иванов за схемата, при която фирми упрекват коритото, а вместо пари от бюджета прибират инертни материали.

Как "законно" се изнасят инертни материали за милиони чрез неясни договориОбластният управител Йордан Иванов заяви, че започва да търси вариант за прекратяване на договорите

„ Заварих подписани три договора,  като задължения на областните управители е да осигуряват проводимостта  на реките, но никога не е обезпечаван финансово, като това  е законова възможност.  Контролът за дейностите по укрепване е на всички държавни институции.  Трите договора, които заварих, бяха безсрочни и предприех действия, като назначих същата междуведомствена комисия, за да извърши проверка. Тя установи, че изземването е факт, а укрепителните дейности – не. За това поисках да бъде представен проекти съгласуване за изземването и укрепването на речното корито”, заяви Каназирева. Тя допълни, че подписала един договор за укрепването на речното корито край Стамболийски, но той не е влязъл в действие, тъй като има обжалване.

„ Това място около Стамболийски е най-опасното, имаше наводнения, а левият бряг на река Марица край Цалапица, ако пропадне  може да предизвика трансгранична екокатастрофа, тъй депото за отпадъци е там”, каза депутатът.

За другите три договора имало инвестиционен независим контрол, на базата, на чиито доклади се правят проектите, съгласувани с всички институции. На всеки 6 месеца се прави и геодезично заснемане, като инвестиционния контрол прави дневници, а РИОСВ и Басейнова дирекция  изготвят докладите за изземване и укрепване.

„Договорът, който е с „Инерт билд” отказах да го анексирам, тъй като имаше сигнали в прокуратурата и започнала проверка”, каза още бившият областен управител.

Кой поднови разрешителните на фирма, заловена да копае баластра от Марица край Пловдив?Разследването срещу "Инерт Билд" продължава, но въпреки това тя пак "прочиства и укрепва" реката