Областна управа - Пловдив ще преразгледа всички договори, сключени от предишната администрацията за почистване на коритото на река Марица. Както TrafficNews писа  под благовидната форма "почистване и укрепване на речния бряг, се копаят инертни материали в индустриаялни количества. 

Към момента има сключени 4 действащи договора, съобщи областният управител Йордан Иванов.

"Редът, по който са сключени тези договори е незаконен. Това, че са безвъзмездни е непълно невярно. Налице е насрещна престация. Не е имало конкурс, не е имало прозрачност, не я ясно на какъв принцип са избрани фирмите и на какво правно основание са сключени договорите. Не е ясно и какъв е бил контролът. Наличните количествени сметки не са стойностни. Ако се остойностят, ще стане ясно, че цената на укрепването далеч не отговоря на стойността на иззетите наноси. На практика никой не знае държавата колко е платила" коментира Иванов. 

Той заяви, че преустановява подписването на документи по тези договори.

"Аз не мога да проявявам безстопанственост и няма да бъда съучастник в този процес. Ще търсим законен начин за прекратяване на договорите. Предприемам действие за остойностяване на договорите. Чрез външна експертиза ще калкулираме стойността на дейностите по укрепването, а от друга страна на иззетите наноси. За да видим какви са стойностите. Създаваме междуведомствена комисия с РИОСВ, Басейна дирекция и Икономическа полиция. Тя ще има две задачи - да се види как са изпълнени договорите и да се изработи справедлива методика , по която да се изчисли как да се действа. Икономическа полиция участва , единствено, за да гарантира справедлива методика" каза областният управител. 

Фирмите, с които Областна управа има договори за почистване на коритата на реките, са "Принт Технолоджи 13" / сега "Билд Инерт"/, "Агроника" и "Строймаш". 

"Областна администрация носи отговоронст за почистване на коритата. Това е наш ангажимент, който гарантира живота и здравето на хората. Знаем , че нямаме финансови ресурс , но ще търсим законен и неувреждащ способ за почистване на коритата. Редът за сключване на тези договори ще бъде законен и ще има конкурентно начало. Предстои почистване и на още един участък до депото за твърди битови отпадъци" каза областният. 

Йорданов коментира, че по сега действащите договори няма постъплили оферти от фирмите. Проблемът не е във фирмите, а в начина, по който е работила Областна управа. Всички фирми са добре дошли, стига да спазват законите и процедурите, заяви той. 

"Трябва да се направи точна количествена сметка. Да, може да се плаща с наносни отложения, но без да се лъжем, че това са безвъзмездни договори", каза Иванов. Той бе подкрепен от зам. председателят на Народното събрание ген. Атанас Атанасов , който пристигна в Пловдив за брифинга. 

В своя публикация TrafficNews съобщи, че през август 2021 г. предишният областен управител Ангел Стоев е подписал анекс с фирмата "Билд Инерт", въпреки че година по-рано при полицейска операция е установено, че дружеството добива инертни материали без действащо разрешително от Басейнова дирекция. 

На въпрос на TrafficNews дали е законно Областна управа да подписва договор с фирма, срещу която тече досъдебно производство за незаконен добив на инетртни материали, областният управител заяви, че няма информация за воденото разследване и не познава никой от собствениците на фирмите. 

Кой поднови разрешителните на фирма, заловена да копае баластра от Марица край Пловдив?Разследването срещу "Инерт Билд" продължава, но въпреки това тя пак "прочиства и укрепва" реката