Копаенето на инертни материали от коритото на река Марица продължава под благовидната форма "почистване и укрепване на речния бряг. Въпреки, че Законът за водите и Законът за подземните богатства категорично забраняват добива на подземни богатства без концесия, незаконната дейност облечена в законова рамка продължава.  

На 12 август 2020 г. Районна прокуратура - Асеновград започна досъдебно производство за незаконен добив на инертни материали край Катуница, след като при акция на полицията в местността "Каратупрак" бе установено, че в землището на селото се вади пясък и чакъл от река Марица, без теренът да е предоставен на концесия. След намесата на полицията, с белезници бе изведен собственикът на фирмата "Билд Инерт" ЕООД Светлин Ешлеков, който отговарял за обекта. Въпросната фирма е свързана с петролния бос Иван Тобиев. 

Разследването по случая продължава, като се правят експертизи и се разпитват свидетели. Срокът на досъдебното производство е удължен до 20 февруари 2022 година. До тогава прокуратурата трябва да внесе обвинителен акт или да прекрати производството. 

Въпреки, че тогава категорично бе установено, че въпросната фирма "Билд Инерт" развива бурна дейност на брега на реката, въпреки че годишното разрешително, издадено от Басейнова дирекция отдавна е изтекло, в момента фирмата има анекс към договора си с Областна управа - Пловдив за "почистване и укрепване" на участъка от рекат. Анексът е подписан почти година след полицейската акция - на 30 юли 2021, а на базата на този договор през декември се е сдобила и с ново разрешително от Басенова дирекция за срок от 1 година. 

TrafficNews изиска по Закона за достъп до обществена информация  от Областна управа договора и анекса с въпросната фирма. 

Очевидно, това че някой копае незаконно, съвсем не спира държавните институции да му делегират нови права и да узаконят дейността му. 

11 моста по река Марица вече са с подкопани основи и под наблюдение на АПИ. В това чисто и два ремонтирани наскоро моста. Всичко това е следствие на т.нар "почистване и укрепване". Областните управители и кметовете по места наемат фирми за "прочистване", а наносните вещества и баластрата изчезват и от тях се реализират сериозни печалби. 

Обяснението за сключването на подобни договори е липсата на финансиране от страна на държавата , което противоречи на изискването областните управители да се грижат за проходимостта на речните корита. По закон фирмите нямат право да копаят в речното корито, а могат да събират само наносите и да премахват дървета, дънери и храсти, които затлачват реките. На практика обаче това не се случва, а никой не следи как точно въпросните фирми изпълняват договорите си. 

Когато на 11 август полицейски екипи от подучастъка на Садово влязоха в базата, която се намира в местността Каратупрак, завариха почти цялата техника в работен режим. Багер копае, а специализирана машина  вади пясък и чакъл от дъното на Марица. Въпросната кариера се намира точно там, където Чая се влива в Марица. Изваденият материал минава през сепарираща машина, която отделя глинените наноси, след това по транспортна лента  стига до друг сепаратор, който разделя пясъка от чакъла.

Фирмата, с която 2018 година Областна управа Пловдив сключва договор за почистване на района е "Принт Технол​оджи 13" ЕООД. Собственик на капитал​а е Виолета Тодорова Москова. Дамата ​е дългогодишен управител на фирмите "Арена Ойл", "Арена Стайл" и "Би Джи Ойл", свързани с бизнесмена  Иван Тобиев, който всъщност е реалният реалният ползвател на „природните блага” . След това управители на фирмата са Виолета Москова и съпругата на Тобиев - Севдалина Хаджиева - Тобиева. Следващият управител е Елена Даданска, която през 2018 г. е сменена със Светлин Ешпеков.  Тя също е свързана с фирми на Тобиев. По нейно време, през 2019 година, фирмата започва да развива реална дейност, след като предишните две години не работи. Дружеството регистрира оборот от 560 хил. лева.  През декември 2019 г. фирмата е преименувана на "Билд Инерт". Анексът към договора е подписан от предишния областен управител Ангел Стоев с "Билд Инерт". През август 2021 година, месец след арестите, Ешпеков също е сменен и на негово място идва Емилия Хаджиева. Дамата е сестра на съпругата на Тобиев - Севдалина, която вече е в графата "бивши". Поне на документи. Няколко пъти е сменен и адреса на фирмата.

Очевидци твърдят, че на ден от базата край Марица излизали средно по 4 гондоли, натоварени с камък и чакъл. Копаело се е предимно нощем, а през деня три нови камиона от марката „Ивеко” са зареждали с материали бетоновъзли в Пловдив и областта.  

Източници на TrafficNews твърдят, че ежедневно от базата излизат около 120 тона инертни материали.  Местните наричат кариерата „златна мина”, макар, че злато там няма.

И докато частните фирми печелят, държавата ще трябва да плаща за ремонт на мостовете с оголените основи. Иначе на хартия вероятно всички институции смятат, че са си свършили работата. Резултатът е очевиден!

В базата на Иван Тобиев- багери на ток и трафопост с лика на Никола ТеслаФирма свързана с бизнесмена, имала разрешително за прочистване на реката, вместо това копае тонове пясък