Камарата на архитектите в България спря поръчката за новата сграда на Математическата гимназия в Пловдив. От сдружението са внесли жалба в КЗК срещу условията на процедурата, като са поискали временни мерки – спирането й.  Обществената поръчка е проектирането и изграждането на новата сграда на елитното училище. Стойността й е 29 750 000 без ДДС, като в нея са включени всички дейности, необходими за функционирането на школото и обучението на децата. За нея са осигурени 7,5 млн. лева в тази бюджетна година.

Зам.-кметът по образование Владимир Темелков, който е възложител на поръчката, заяви, че не вижда нищо притеснително в жалбата.

„КАБ са творческа организация, имат това право да обжалват. Ще изчакаме заседанието и решението на КЗК. Поръчката мина предварителен контрол през Агенцията за обществените  поръчки, като освен дребни технически забележки, нямаше никакви нарушения. По същество жалбата на Камарата е, че не им харесва конкурса, който сме провели и частта за проектирането”, заяви Темелков. Той допълни, че след решението на КЗК няма да има и съмнения относно процедурата.

Видно от регистъра на регулатора досега КАБ имат близо 10 жалби срещу поръчки. Повечето от тях са за проектиране, пуснати от общините. Две от тях са за строителство – на Национална детска болница в София и парк в Община Хасково. От всички жалби, пуснати от КАБ досега,  в тяхна полза в КЗК са се произнесли единствено за реконструкцията на парковата среда в Хасково.

В поръчката е включено проектиране, авторски надзор и самите строително-монтажни дейности. След избор на изпълнител той ще има 220 дни да изготви прединвестиционни проучвания, идеен, а след това и техническия проект.  Оттам самите строителни дейности ще продължат поне 700 дни за всички дейности.

Учебните корпуси ще разполагат освен с класни стаи, също с центрове за „Млади изследователи“ и „Дигитални създатели“, както и собствена библиотека.

Спортният център ще има два физкултурни салона, фитнес, зала за хореография, многофункционална зала и басейн. На открито ще има две футболни игрища, както и такива за баскетбол и волейбол. Предвидена е и лекоатлетическа писта.  

Зелените площи около сградата, ще бъдат над 2000 кв.м, като ще има и паркинг и велостоянки.

Случва се! Пловдив ще има модерна Математическа гимназия за 30 млн. леваГрадските власти пуснаха обществената поръчка за изграждането на кампуса на МГ-то