Макар, че Пловдив има претенции да е едновременно най- стария жив град в Европа и едновременно с това модерен европейски център, действията на някои комуналните фирми са като на колегите им от някоя африканска държава. /С уговорката, че може би обиждам африканците/. Един пример за отстраняване на авария в центъра на Пловдив илюстрира как действат "специалистите" от ВиК - Пловдив. 

На 29 май TrafficNews съобщи за авария на  кръстовището на улиците "Антим I" и "Цанко Церковски". Между паветата бликна извор и след сигнал от живеещи в района, на следващия ден на място пристигна аварийна група, за да отстрани повредата. Работниците вдигнаха паветата, изкопаха пръстта, за да стигнат до тръбите, отстраниха теча, а след това отново заровиха изкопа. 

Дотук добре. По технология, настилката се възстановява след определен период, в който почвата отдолу трябва да се слегне, за да не се появи след това дупка на самата улица. 

На мястото на изкопа обаче, след работниците остана купчина пръст, която преминаващите автомобили започнаха да разнасят по улиците в съседство. Няколко дни след ремонта, падна и дъжд, който образува кална река по ул. "Цанко Церковски", която се "вля" в ул. "Преслав". След като водата се изпари, паветата останаха покрити с дебел слой прах, който автомобилите продължават да разнасят и съответно да увеличават замърсяването с ФПЧ. А не бива да забравяме, че Пловдив е на челните места по мръсен въздух в България, въпреки че градската управа срамежливо крие този факт, премествайки измервателната станция от центъра в "Тракия".

И така, 13 дни след аварията, мизерията продължава да е налице. От преминаващите автомобили очевидно се очаква да свършат работата на специалистите и да подготвят мястото, за да бъде настилката възстановена. 

А дотогава пловдивчани ще дишат прах, ще викат "българска работа" и ще плащат с данъците си глобите, които Европа ни налага за мръсния въздух. А това е само една малка ВиК -авария! 

Извор /но не на Белоногата/ бликна на "Антим I"Екип на ВиК е на място