В условията на световна пандемия от COVID-19, приютът за бездомни хора в Пловдив е почти пълен. При капацитет от 25 души, в момента там са настанени 22 нуждаещи се – предимно възрастни и болни хора.

„Справяме се. Успяваме да им осигурим всичко необходимо за едно нормално пребиваване. Най-хубавото е, че нямаме нито един болен от началото на пандемията досега”, разказа пред TrafficNews управителят Димитър Семерджиев.

Той посочи, че това се дължи на стриктното спазване на всички указания и противоепидемични мерки. Хората са настанени по сами в стая и по този начин се избягва евентуално разпространение на заразата. Персоналът в центъра е имунизиран. Предстои мобилни екипи да посетят нуждаещите се на място и да ваксинират желаещите.

„Знам, че има ред, но все още не са ни съобщили кога точно ще дойдат”, обясни Семерджиев.

Зам.-кметът Георги Титюков пък посочи, че всички социални институции в Пловдив също успяват да се справят в пандемичната обстановка. Той припомни, че най-сериозният проблем до момента бе в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Там в началото на март всички 10 обитатели на възраст между 17 и 20 години бяха диагностицирани с COVID-19. „За щастие всички го изкараха леко. Други проблеми не сме имали”, посочи Титюков.