Как може трима души да се превърнат в мултимилионери? Скандалите около фирма „Тея Инвест” продължават повече от година, а схемата със сделките с изгубените 140 дка от Община Пловдив буди сериозно обществено недоволство. На сесията в четвъртък Общинският съвет ще гледа предложение за закупуване на 67 дка край Гребната база за 29 млн. лева без ДДС, а общата сумата ще набъбне до 36 млн. лева с налозите и другите такси.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски мотивира  „бързането” за покупка на имота, че собственикът вече е заявил, че има инвестиционни намерения за парцела. Ако Община Пловдив се забави да купи имота – там може да бъде застроен. Със заиграването на страховете на хората, градските власти ще платят огромната сума срещу част от имота, а от „Тея Инвест” ще имат 13 дка, на които да си направят имение.

Освен сумата от 29 млн. лева, които Община Пловдив се готви да плати, „Тея Инвест”, тя вече придоби имоти, от които може да изкара стотици милиони.  Не и според Община Пловдив – те оцениха най-ценните парцели, които имат на 7 млн. лева и така те бяха разменени срещу 51 дка за озеленяване.

„Спасяване на парк” или далавера за 30 млн. лева? Как Община Пловдив ще плаща за перфектния домОбщината придобива парцела от 67 дка чак през 2026-а , моли собственика да влиза в него

Историята

Сагата със 140-те декара, погубени в „Пловдивския дисниленд” датира още от 2002 година. Тогава по предложение и настояване на кмета Иван Чомаков, Общинският съвет взима решение за учредяване на публично - частно партньорство, с което се създава "Увеселителен парк Тракия" АД. Макар Общината да апортира огромните терени, тя получава само 25 % от акциите.

Идеята бе там да се създаде най-големият увеселителен парк на Балканския полуостров.  Фирмите партньори на Община Пловдив в АД-то бяха известната инвестиционна компания „РЕИ Холдинг” и още едно дружество от  Люксембург.  Заради скромните си 25 % в АД-то  Общината почти нямаше глас в решенията на дружеството. 

През 2016 година дружеството започна процедури по ликвидация. Преди това обаче имотът бе ипотекиран, за да се инвестират в други предприятия на фирмите.  2013 година ги придобива „Тея Инвест”, която е собственик и до момента.

Първата сделка

10 години по-късно пловдивската фирма започва да монетизира активите си

С решение на кмета Здравко Димитров започва процедура по отчуждаване на 51 дка, които са за широко обществено озеленяване. Вместо с пари – на „Тея инвест” се предлагат отчуждение с равностойни имоти, пръснати из целия град. Според оценката на Стефан Жеков цената на този имот е 7,5 млн. лева, като оценките на всички имоти взети заедно е 7,4 млн. лева – дори Общината доплаща 100 000 лева на фирмата.

Преди това през 2019 година започва процедура по изменение на Общия устройствен план. В първоначалния вариант зоната от 140 дка трябваше да бъде за спорт и атракции. Това позволява до 20% застрояване, но само за спорт – пързалки, стадиони, игрища плюс някакви спомагателни съоръжения.

Преди  изменението на Общия устройствен план Община Пловдив завършва отчуждението на парцела 51 дка. Той остава за широко обществено озеленяване – не може да се строи друго освен парк с площадки, а другите 81 дка стават  зона за рекреационни дейности.

Той позволява строителство до 30% от имота, 9 метра височина и 0,8 Кинт интензивност на застрояването. 2/3 от озеленяването трябва да е с дървесна растителност –  около 65 000 РЗП.

Въпреки че кметът Здравко Димитров не е задължен да предостави на гласуване отчуждаването, той го предлага в Общинския съвет, който да подпечата сделката. По време на сесията се  чуха плахи дебати, а единственото конкретно предложение, което дойде бе от Добромира Костова от ДБ. Тя предложи вместо с имотите, собственикът да се компенсира с пари. На следващи сесии имаше и предложения да се тръгне към частично изменение на ОУП, но действащ ПУП спря общинарите.

Между последното и новото предложение обаче от Община Пловдив приеха светкавично изменение на ПУП-а на имота,според който вече може да застрои, а вече е разделен на две.

Имотите

Безспорно двата имота, които са „черешката” в короната на „Тея инвест” са над 22 дка зад мол Пловдив – между църквата „Св. Николай Чудотворец” и бул. „Свобода”. Двата  парцела са оценени на  общо 3,5 млн. лева от независимия оценител Стефан Жеков! 5 години по-рано Общинският съвет взима решение за търг на въпросните  два имота с първоначална цена от 21 млн. лева, предвид реално инвестиционно намерение . Това е единственият имот в цяла България, чиято оценка пада и то със 7 пъти за 5 години.

Междувременно техните статути се изменят в новия Общ устройствен план.  Първият от 6720 кв.м. е  отреден за жилищно строителство – 70% застрояване, 25 метра височина, 3 Кинт. Или реално строителство от над 20 000 кв.м.  Продажната цена на апартаментите в зоната в момента варират между 1500 и 2000 евро. 

Съседният парцел от 15 981 кв.м.  дка с лице към бул. „Копривщица” и „Свобода” също търпи промяна на статута си. В Стария ОУП той е терен за пазарна социална инфраструктура -  няма параметри – може да се направи парк, пазар, социални и обществени услуги и сгради.  В новият план той става с показатели СМФ1 – 50% застрояване, 30% озеленяване, без горна граница за височина,  Кинт 3,5.  Възможно РЗП – около 56 000 кв.м.

Така по много груби сметки само от  двата имота край мол Пловдив „Тея инвест” може да реализират оборот при строителство от над 120 млн. евро! Имотите обаче са оценени от независимия оценител на Община Пловдив за 3,5 млн. лева

Друг парцел, далеч по-скромен, но в зоната отново е карето около мол „Пловдив”. Той е от 1052 кв.м, като е за жилищно строителство -  70% застрояване, 25 метра височина, Кинт - 3, а възможното РЗП е над 3000 кв.м.

Понеже парцелите в район „Западен” свършват на управителя на фирмата Тодор Чанков  предлагат не по-малко атрактивни парцели в „Тракия” и около „Колодрума”.

Най-големият от тях е с обща площ от 14 147 кв., който е в съседство с хотел SPS и има лице на бул. „Освобождение” и бъдещето продължение на бул. „Санкт Петербург”. В новия ОУП зоната е СМФ1, което позволява около 50 000 кв.м РЗП, а потенциалната сума, която може да се реализира при строителство е за над 75 млн. евро.

Последните  два парцела от сделката се намират край спортна зала „Колодрума”, като и двата в стария ОУП са били за спорт и атракции, съответно с 2685 кв.м, а другият от 4700 кв.м.

Единият дори бе отреден за стрелбище, което трябваше да се изгради със смесено финансиране от Община Пловдив и стрелкови клуб „Тракия”. Вместо това при промяната на ОУП парцелите стават СМФ1, а потенциалното строителство в разгърната застроен площ -  27 000 кв.м.

Така за по-малко от година Община  Пловдив първо направи собствениците на „Тея инвест” мултимилионери, сега се кани да им плати 29 млн. лева с парите на пловдивчани, а на всичкото отгоре да си запазят  „един”  малък терен от 13 дка край Гребната база, на който  да  си построят имение.

Неслучайно и от гражданската инициатива „ЗА парка” поискаха „Тея инвест” да дари останалите 81 дка на Община Пловдив, защото са взели достатъчно при първата сделка. Разбира се, от фирмата категорично са отказали.

Относно предложението да се върви към частична промяна на ОУП в частта за тези 81 дка, от Община Пловдив са изразили страховете  си, че от  фирмата може да тръгнат на дълги съдебни битки. Това е още по-обезпокоително, защото градските власти се страхуват да водят дела, но не и да харчат с размах парите на пловдивчани.

Предстои и финалното  решение, което в ръцете на Общинския  съвет – дали тази схема ще  завърши по толкова срамен начин, по който  започна преди 20 години.