„Спасяване на парка”  край Гребната база или съдействие на трима бизнесмени да построят перфектния дом?  В последните си месеци като кмет Здравко Димитров и неговата администрация напират за сделката с „Тея Инвест”,   на която ще бъдат платени 29 млн. лева чисти пари за вече орязания парцел в парк „Отдих и култура”. Срещу тази сума, без ДДС, такси и данъци – Община Пловдив ще си купи 67 дка от загубения от самата нея парцел от 140 дка между парк „Розариум” и Гребната база.  

В същия този мандат градските власти вече придобиха 51 дка срещу свои общински имоти, чиято стойност бе определена на 7 млн. лева.  Сделката бе направена тихомълком, а Общината се раздели с последните си атрактивни имоти , чиято пазарна цена е в пъти по-голяма – чрез отчуждение с други имоти.

Зико предлага да се платят 29 млн. лева на „Тея инвест” за 64 дка, след като си отделиха 13 дка за строителствоПредложението е тази година да се платят 3 млн. лева, а остатъкът през следващите 3 години

Изглежда обаче Община Пловдив има двоен аршин – когато трябва да отчуждава чрез заменки е пестелива на пазарни оценки, а когато да ги плаща – щедра откъм оценяването на имотите.

Още през пролетта стана ясно, че „Тея инвест” има пазарна оценка за имота от 80 дка и тя е 35 млн. лева. Последва затишие, а през това време фирмата си раздели имота, като се образуваха  два парцела – единият с големина от 13 дка, а другият с 67дка.  Новата оценка на фирмата обаче показа, че дори намален оценката на имота е пак близо 35 млн. лева.

Дадоха зелена светлина да се гласува сделката за 67 дка срещу 29 млн. край Гребната базаОбщинарите и гражданите в челен сблъсък на комисията за предложението на кмета

Парцелът от 67 дка след делбата

Любопитното е, пазарната оценка направена от фирма „Спел – 96”, като на практика стъпва на несравним имот, но в зоната. Става дума за парцела от 29 дка на кръстовището на ул. „Царевец” с бул. „Свобода”, закупен чрез търг за 33 млн. лева. Въпросният имот бе на държавата, като неговото отреждане е за здравно заведение, а не за „рекреационни дейности” или жилищно строителство.

За да няма съмнения, че Община Пловдив е честна и справедлива, тя също прави своя оценка като, тя е „разумна” – 29 млн. лева. Толкова е и офертата към „Тея инвест”, като плащането ще е разсрочено.

Според предложението Община Пловдив ще плати 10% тази година, а през следващите три по 30% от сумата. С други думи тази година около 3 млн. лева, което е определено като капаро, а всяка година ще се плащат по 8,6 млн. лева на фирмата.

Ако Общинският съвет приеме това решение ще се подпише предварителен договор, който е изпратен към общинарите. Според него въпросните 10% ще са капаро, което ще остане за собственика, ако Община Пловдив се откаже от сделката в следващите 3 години.

Така, ако дойде нов кмет и той каже, че няма да плати за парка – „Тея инвест” ще стане по-богата с 3 млн. лева, като ще си запази имотите. Окончателен договор е предвиден да се подпише чак през 2026 година, когато се изплатят и последните суми към фирмата. Дотогава собствеността си остава на частната фирма. Нещо повече, ако Община Пловдив утре поиска да влезе в имота и да прави намеси, то трябва да бъде с одобрението на продавача. Това вероятно ще важи и за пловдивчани, които биха имали „парк” чак през 2026 година, а дотогава имотът може и да се огради, защото си остава частен. 

Ако обаче през 2026 година например „Тея инвест” се откажат да продават имота -  то ще трябва единствено да върнат прибраните  пари от Община Пловдив – без санкции или други неустойки. Ще са взели оборотни пари от 29 млн. лева, които могат да си върнат на Община Пловдив.

Друга интересна клауза е, че от фирмата ще предоставят всички документи, че липсват тежести на имота – не са прехвърляни към трети  лица, нямат запор или е част от друга сделка, чак при подписването на окончателния договор през 2026 година. До тогава те просто удостоверяват, че няма такива.

Освен въпросната сума от 28,7 млн. лева, която Община Пловдив трябва да плати на продавача, според договора ще  покрие  и всичко друго -  ДДС от над 5,8 млн. лева, такси и данъци за над 1 млн. лева и така сумата за парка става 36 млн. лева – или 268 евро на квадратен метър.

По този начин Община Пловдив дава 29 млн. лева на фирмата, а тя си запазва 13 дка за едно прекрасно имение или жилищен комплекс и то в средата на парка с излаз на бул. „6 септември”! След  това отново с парите на пловдивчани се изгражда огромно парково пространство около бъдещето имение, а и Община Пловдив ще го поддържа.  Собственикът на „Тея инвест”  Тодор Чанков, както и неговите съдружници – Таня Асенова и  Йордан Георгиев вероятно не са и мечтали за подобна сделка. С любезното съдействие на Община Пловдив обаче това е възможно.

Така решението е в ръцете на Общинския съвет в Пловдив – дали ще сбъднат мечтата на собствениците на „Тея инвест”, ще задължат новия кмет да плаща по 10 млн. лева в първите си три години от мандата, или  ще намерят друго решение за връщането на имота в активите на Община Пловдив. И то не само тези орязани 67 дка, а целия парцел от 80 дка.

Видно е, че този мандат няма да стигне за това, но логиката предполага, че решението трябва да се вземе от новото управление на града, каквото несъмнено ще има.  Повече от ясно, че бързането на Община Пловдив за този имот не е продиктувано от защитата на обществени интерес, а да се завърши сделката, която започна със замените на останалия изгубен  от Община Пловдив имот, а след това купен за 1 млн. лева от „Тея инвест”.

Очаквайте  продължение! Какво получи „Тея инвест” дотук от Община Пловдив, както и всички атрактивни имотни сделки, направени в този мандат! 

 

 

"Парчето" от 13 дка, което си остава за "Тея инвест"  

Поискаха „Тея инвест” да дари парка от 81 дка, взели достатъчно от заменката за другите 50 дкаОт гражданското сдружение пускат жалба срещу ОУП и сигнал в прокуратурата