Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за посетители на 25 юни като домакин на авиационен празник по повод 110-ата годишнина от първия боен полет на българската авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения.

4-часова интензивна летателна програма са подготвили пилотите от Авиобаза Граф Игнатиево по повод 110-ата годишнина от първия боен полет на българската авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения.

Първият боен полет в България и Европа е проведен от българските летци Радул Милков и Продан Таракчиев на 16 октомври 1912 година, няколко дни след избухването на Балканската война. Продължителността му е 50 минути, а подвигът на българските пилоти е записан със златни букви в историята на българските Военновъздушни сили.

Тази година се навършват 110 години от това знаменателно за бойната ни авиация събитие. По този повод авиобазата в близост до Пловдив ще отвори врати за посетители на 25 юни 2022 г. (събота) от 09,30 часа, като летателната програма ще започне в 11 часа, съобщават от Министерството на отбраната.

Българските пилоти от състава на Военновъздушните и Военноморските сили ще представят своите умения чрез изключително атрактивни и опасни фигури в небето. Гостите на празника ще наблюдават формации от самолети и висш пилотаж, изпълнение на елементи от основните мисии и задачи на самолети МиГ-29, Су-25К, C-27J Spartan, L-410, L-39ZA, PC-9M и вертолети Ми-24, Ми-17, AS 532AL Cougar, AS 565 Panther и Bell 206.

След финала на всяка задача във въздуха самолетите и вертолетите ще рулират в непосредствена близост до линията на публиката, така че малките зрители да могат да наблюдават техниката.

Статичен показ пък ще запознае посетителите с предназначението и летателните характеристики на авиационна техника на въоръжение във Военновъздушните и Военноморските сили, както и със специалната обслужваща техника на летището. Ще бъдат представени още комплекси и техника от зенитно-ракетни и радиотехнически войски.

Кратките почивки между демонстрациите ще бъдат запълнени от изпълнения на Представителния оркестър на Военновъздушните сили. Той ще представи богат репертоар на военни маршове и произведения от филмова музика, рок, джаз, българска естрада, както и народна музика.

Входът в авиобаза Граф Игнатиево в празничния ден е свободен. С оглед необходимите мерки за сигурност в района няма да бъдат пропускани граждани, носещи огнестрелно и хладно оръжие, хора в нетрезво състояние или пренасящи алкохол и много обемист багаж, предупреждават организаторите.