Подписването на меморандум за сътрудничество и партньорство за навременна защита на пострадалите от домашно насилие е сериозно намерение държавата да бори с този проблем. Това се изтъкна на проведена кръгла маса на тема "Правна помощ на лицата, пострадали от домашно насилие, и координация на институциите при осъществяване на защитата им". Дискусията е организирана от Националното бюро за правна помощ и Адвокатска колегия – Пловдив, a домакин на срещата бе кметът Здравко Димитров. На събитието присъстват представители на държавни институции, съдебната власт, МВР, местната власт, адвокатурата и болнични заведения. Те обсъдиха как по-добре може да се работи за предотвратяването на домашното насилие и, че всъщност координацията между институциите е много важна част, за да бъде дадена адекватна защита и помощ на пострадалите лица.

Дискусията  се проведе във връзка с проекта "Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромска общност", финансиран от НФМ 2014-2021 с партньор норвежката съдебна администрация. Председателят на бюрото Наталия Илиева посочи, че меморандумът е отворен и всички институции могат да се присъединят към него. 

"По проекта до края на май бюрото е дало 7457 консултации, от които 6000 мобилни - това означава, че адвокатите са ходили при нуждаещите се. 586 от тях са свързани с домашното насилие, а при 475 са получени консултации за насилие над жени. Това са цифри само от 3 области", посочи Илиева. 

Кметът Здравко Димитров определи темата за домашно насилие като чувствителна. Той добави, че обединени заедно институциите може да направят така, че тези случаи да бъдат по-малко и изрази надежда, че 49-тото НС ще приеме така дългоочакваните законодателни промени и се надява повече институции да се включат в меморандума. "Имате в мое лице, и в това на община Пловдив един партньор, с който ще се отделя повече внимание на такива случаи, за да може това уродливо нещо в живота ни да бъде изкоренено", каза още Димитров. 

В срещата се включи и зам.- министърът на правосъдието Емил Дечев, който каза, че за всяка европейска страна съществува задължение да осигури спазването на правата на човека. Дори жертва на домашно насилие да не иска да дава информация, държавата е длъжна да действа.

Той приветства факта, че на 16 март бе подписан меморандум между Националното бюро за правна помощ, Министерството на правосъдието и МВР за сътрудничество и партньорство за навременна защита на пострадалите от домашно насилие. „В нашата конституция е записано, че България е правова и социална държава. Голямото предизвикателство е как конституционните норми да се претворят в нещо, което наистина върши работа", заяви в  зам.-министърът. Той  призова присъстващите да дадат реален достъп до правосъдие на социално слабите жертви. 

Темата е изключително важна и сериозна. Всеки ден се запознаваме с различни случаи, всяка следваща година те нарастват в  много областни дирекции. Значително е подписването на меморандума , той всъщност представлява едно сериозно намерение на държавата да се бори с това явление”. Това заяви вече бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който също взе участие в дискусията. Той обърна внимание на това, че проблемът трябва да бъде решаван преди да се стига до полицията.

Забравя се, че МВР има ограничени правомощия. Задачата ни е да включим всички отговорни министерства, агенции и общини, за да може да увеличим превенцията и да постигнем хубави резултати", каза Демерджиев.

Според Зам.-омбудсманът Елена Чернева липсата на координация между институциите кара жертвите на домашно насилие да се чудят към кого да се обърнат и да се отказват да търсят помощ. Тя изтъкна, че само за последните три години 60 жени за убити и добави, че е зачестило домашното насилие срещу деца.  Зам.-омбудсманът  добави, че вече има 17 центъра за взаимодействие между тях.

"Целта беше на местно ниво да се координират регионалните поделения на МВР, съд, прокуратура, социалните дирекции и кризисните центрове. Това беше важно за нас, за да може, когато една жертва на домашно насилие се обърне за помощ тя да намери подслон и закрила в тези кризисни центрове”, завърши Чернева.

Главният координатор на МВР Зорница Шуманова изтъкна, че се очаква скоро да бъдат открити още два центъра за взаимодействие. Тя обясни, че полицаите ще попълват въпросници при всеки случай на домашно насилие и ще бъде създадена система за проверка.  Дори човек да няма ограничителна заповед, органите на реда ще знаят, ако е системна жертва на тормоз и ще уведомяват прокуратурата.

В дискусиите се вмъкна и темата за това, че трябва да се обърне специално внимание на това дали децата с увреждания са достатъчно защитени от домашното насилие.

Участие в кръглата маса взеха и Районният прокурор на Пловдив Петър Петров,председателят на Висш адвокатски съвет- доц. д-р. адв. Ивайло Дерменджиев, представители на отдел „Закрила на детето” , директорът на Български червен кръст-Пловдив Таня Георгиева, както и още представители на институции и заинтересовани лица.