13 художници от село Розовец се връщат в родното си място, благодарение на галериста Ангел Гешев. Експозицията от техни платна, която гостува в Капана, в събота се пренесе в 160-годишното читалище на подбалканското село. Много розовчани - част от които съвременици и близки на артистите, се събраха, за да разгледат изложбата. 

Експозицията е нетрадиционна и  събира на едно място художниците Енчо Пиронков и Петър Пиронков, Снежана Фурнаджиева и дъщеря й Женя Бозукова, цигуларя Мичо Димитров – концертмайстор на Опера Пловдив, който от години се изявява и като творец – художник, Георги Гърдев, Веса Краваева, Антонина Атанасова, която живее в Австрия, Живко Спасов , Иван Кацарски, Васил Стоев и галериста – домакин Ангел Гешев.  Всички те, както и голяма част от гостите, са родени или имат родствена връзка с китното средногорско село.

Домакинът Ангел Гешев благодари на пловдивската Градска художествена галерия, в лицето на директора Красимир Линков, за това, че от фонда на галерията са предоставени  няколко ценни картини, сред които уникални творби на художника от Розовец Георги Гърдев.

Интелигентната розовска публика оцени по достойнство както платната, така и изпълненията на цигуларя Мичо Димитров,  концертмайстор на Опера Пловдив. За откриването пристигнаха пловдивски общественици, бизнесмени от региона и множество приятели от страната и чужбина. 

Събитието показва, че далеч не само големите градове са запазена територия за култура и изкуство. Публика има и в малките населени места. Необходими са само желание и инициатива, както и малко подкрепа от страна на местната власт.