Живеещи в Комплекса на слепите в Пловдив сезираха институциите по повод бъдеща сделка с имоти. На протест днес десетки изразиха притесненията си, че Управителният съвет на Съюза на слепите в България /ССБ/ подготвя за продажба част от парцела на ул. „Ландос“ 24. Със същата ще се облагодетелстват частни интереси, като се пренебрегнат нуждите на незрящите от комплекса, твърдят гражданите. 

Решението за това обаче вече е взето на общо събрание през май в Обзор – при това с 80% мнозинство.

В момента в Комплекса на слепите има няколко жилищни блокчета, прилежащи към тях метални гаражни конструкции, Център за рехабилитация на слепи и търговски обекти под наем. За магазинчетата и гаражите Съюза получава ежемесечен наем, но въпреки това не може да покрие разходите по адекватна поддръжка. Част от парцела тъне в мизерия и мръсотия, обхванат е от буйна саморасла растителност. Детската градина към комплекса от години не функционира. Общите части са запуснати и откровено опасни за хората със зрителни увреждания и единствената грижа за тях се полага от живеещи там, споделят пред TrafficNews подателите на сигнала.

 

 „В момента в комплекса живеят над 80 слепи, или около 30% от всички незрящи хора в Пловдив. Останалото са собственици на апартаменти, които са наследници на слепи хора. Ако се реализира сделката тези хора, които не могат да се обслужват сами, ще бъдат поставени под голям риск. Членовете са готови да разрушат това, което е създадено преди 50 години от предците ни. Да разграбят, разпродадат и да разрушат живота на хората тук“, заяви Георги Йорданов – собственик на апартамент в комплекса и наследник на незрящи.

Протестиращите срещу решението твърдят, че от години Съюзът не полага грижи за активите си и именно с тази безстопанственост сега се оправдава имотната сделка.

На последното заседание през месец май се взе решение да бъдат продадени няколко парцела в комплекса на слепите. Били са предложени конкретни четири купувача. Парцелите ще станат 6 с обща квадратура около 11,5 дка за сумата от над 4 300 000 евро.. Фирмата, която проявява интерес да закупи въпросните имоти, е „Орион Естейт“, ако не греша“, обяви пред протестиращите хора Маньо Алексиев, член на Общо събрание на ССБ. „Нищо не налага продажбата на този имот. Това единствено и само ще попречи на удобствата на незрящите и ще усложни ежедневието им“, допълни той.

Проверка в Търговския регистър сочи, че дружеството „Орион Естейт“ ЕООД е създадено през юни 2021г.. Седалището му е в Свети Влас. Управител и едноличен собственик на капитала е лицето Пер Адам Хенриксон от Швейцария. Предмет на дейност са сделки с недвижими имоти в страната и чужбина, строителство, търговия на едро и дребно, разработка на сайтове, продажба и покупка на вещи и още.

Обвинените отхвърлят обвиненията

По време на протеста в Комплекса присъстваха Стефан Данчев – управител на Рехабилитационния център към Комплекса и член на Управителния съвет на ССБ, както и Красимир Касабов - регионален представител на ССБ в Пловдив. Те направиха опит да разговарят с мнозинството, но бяха посрещнати с негодувание.

 „Теренът вече е обявен за продажба. Има инвеститори, които искат да го закупят. Водят се преговори с тях, но още нищо не е ясно. Не знаем какво ще се случи с парцелите, когато се продадат“, заяви пред репортери Стефан Данчев. Той не даде подробности кои са дружествата, заявили интереса си към имотите на ул. „Ландос“ 24.

В съюза върви трансформация на имущество. Тези, които не носят доходи, ще бъдат продадени, за да се трансформират средствата в по-доходни неща, които да достигат до хората. Това, че парите не достигат до членската маса, не е вярно“, заяви Данчев в отговор на обвиненията, че собствеността си Съюзът не се управлява в интерес на незрящите.

Допълни, че потенциалните инвеститори сами ще преценят какво да правят със закупените терени. От страна на сегашния собственик ССБ няма и няма как да се наложат ограничения.

Това обаче може да направят държавните регулатори.

Заедно с това ще бъдат премахнати и металните гаражи, наети от живеещите в Комплекса, тъй като попадат в един ПУП с пуснатите в продажба имоти. Понастоящем постройките се използват от тях за съхранение на закрито на автомобили и други лични вещи. Наемателите им изразиха притеснение, че щом бъдат премахнати, за колите им няма да има осигурено място за паркиране.

Институциите се задействаха

Сигнал по повода е изпратен до Областна управа – Пловдив. Администрацията на Илия Зимбюлев поиска проверка от Сметната палата и от Агенцията за държавна финансова инспекция за това как се изразходва държавната субсидия от близо 730 хил. лева, която получава ежегодно Съюзът на слепите в България. Поискано е от Община Пловдив и район „Източен“ да дадат информация дали при тях има регистрирани процедури за разпореждане с въпросите имоти. Ще бъде препратен по компетентност до Министерство на икономиката.

В момента живеещи в Комплекса подготвят още сигнали, които да внесат в ДНСК и Прокуратурата. Те изразиха готовност и за стачни действия, с които да попречат на разпродаването на имотите.

Какво ще покажат проверките и как ще се развие въпроса с продажбата на парцела – TrafficNews ще проследи! Очаквайте подробности.