Общинският съвет в Пловдив гласува 4.5 милиона лева за залесяването и изграждането на новите паркови пространства край Гребната база. Повече от един час продължиха дебатите - дали тези пари трябва да бъдат инвестирани в тази зона, както и какво всъщност има в момента на това място. Слави Георгиев от Патриотите влезе в пререкания с Пепа Деведжиева и съветниците от ГЕРБ, тъй като по мнението му там и в момента има гора и реално няма смисъл да се отпускат такива средства за това пространство.

След повече от 20 минути дебат по темата, в крайна сметка кметът Иван Тотев обясни, че там преди всичко е саморасла растителност. Според него, този проект няма да свърши в следващите няколко години, а ще са необходими поне няколко управленски мандата.

Планира се новата зелена зона да се раздели на 4 подзони. Към всяка една от тях ще се реализират различни мерки за облагородяване, озеленяване, обособяване на места за отдих и разходки, изграждане на алеи от естествени материали.

Първата зона, която ще бъде облагородена е на площ от 130 декара и непосредствено до Гребния канал.  Достъпът до тези територии ще бъде ограничен, като ще има два входно-пропусквателни зони. Ще бъде изградено и видеоналбюдение и разположена жива охрана.

Стойността на проекта е над 4,6 милиона лева, като до 5 години дърветата там трябва да бъдат захванати, както и да се направи парковата среда.