С песни, танци и авторска музика група чужденци изпратиха послание за любов, мир и спиране на войните и насилието. Дузина граждани се събраха в Цар-Симеоновата градина в Пловдив, а действията им предизвикаха интереса на минувачи. Подходът им да „заразяват с добро“ чрез изкуство получи общественото одобрение.

Чужденците раздаваха безплатни афиши и плакати, изписани на английски език. В съдържанието им обаче са поместени противоречиви послания. Част от тях изразяват негативните последици от военните действия чрез укорително говорене относно „нашата саморазрушителна природа“ и това как „човешката изобретателност е използвана, за да унищожава“. Откриваме още призив „Нека започнем с бомба – около 1945“ и иронично създаването на ядрени оръжия е определено като „израз на нашия велик потенциал“.  

Прави впечатление един от останалите им постери, където пише: „A charge to the youth“, в превод „Младежки заряд“. В него графично буквата „А“ е изобразена с официалния знак на анархистите.

Нещо повече – на другите два големи постера, раздавани от групата чужденци, пише следното:  “Ние сме тези, които копнеят да намерят място, което да нарекат „дом“. Много от нас идват от добри семейства. Някои от нас са имали нещастен семеен живот. Каквито и да са корените ни, ние не можем да подтиснем копнежа да потърсим нещо повече от живота. Искаме да избягаме от егоизтичните търсения, които знаем, че няма да ни удовлетворят вътрешно. Нещо повече – искаме да намерим изход от всичката вина и нещастие, които са вътре в нас. Имаме нужда от място, на което да принадлежим“. В същия афиш се посочват и адреси на представителствата им по света.

От него е видно, че дузината миролюбиви танцьори всъщност са последователи на „Дванадесетте племена“ (The Twelve Tribes), определяна като фундаменталистката християнска секта. Разпространяването на подобни постери и флаери е характерно за движението им.

„Дванадесетте племена“ е създадена през 70-те години на миналия век от Джийн Стринг. Той умира в началото на 2021г., а в средите си е наричан „Помазаният“. Първоначално групата упражнява възгледите си в Тенеси, САЩ, но след критики се разселва и се разпространява в други части на света. Вярванията им наподобяват тези на християнския фундаментализъм, движението за еврейските корени, месианския юдаизъм и движението за свещеното име. Групата отказва да се присъедини към която и да е деноминация или движение, тя има строги правила за подчинение, а възгледите им за отглеждането на деца са източник на противоречия. Критикувани са относно „супрематични“ възгледи спрямо чернокожите. Издържат се чрез дейността на няколко бизнеса, повечето от които се въртят около селското стопанство, кафенета и ресторанти.

„Дванадесетте племена“ предизвикват противоречие не само в Щатите, където последователите ѝ разпродават имоти и се местят в отцепени територии, но и в Европа. Обект са на критики по отношение на техните практики за детски труд и възпитание чрез насилствено подчиняване, например бой с пръчка. Преди 10 години полицията в Германия влезе в техните централи и изведе 40 деца, заради насилствено отглеждане и системно малтретиране. 

“Когато ги освободихме и започнахме да ги отвеждаме, никое от тях не се разплака за родителите си и не потърси утеха при майка си или баща си. В целия ми 40-годишен опит не съм виждал такова нещо. Обикновено разделянето на децата от семействата, дори и те да не са се грижели добре за тях, е трагедия за малките”, коментира през 2013г. един от полицаите, участвал в акцията в Бавария, пред в. “Билд”.

Един от по-фрапантните случаи – пред 2020г. полицията в Сидни разкопа няколко частни имота, свързани с „Дванадесетте племена“. Причината бе разследване на сигнал за мъртви бебета, които били заравяни в градината на имота им.

В сайта на движението се посочва: „Причината да сме заедно не е да водим алтернативен, самодостатъчен живот в страната, а просто да бъдем такива, каквито нашият Бог е предвидил хората да бъдат“. В момента същият е недостъпен.

Не е ясно каква точно е била целта на представената им като миролюбива акция в центъра на Пловдив. По официална информация те нямат представителство в България. Не е изключено това да е кампания за основаване на такова. По същество действията им – танци и песни, не са забранени от закона, но има предпоставки да допуснем, че "Дванадесетте племена" попада в групата на опасните секти.