На 7 август камион с пловдивска регистрация е спрян на ГКПП Капитан Петко Войвода. Според международната товарителница товарът в ремаркето са 25 тона химически продукти - полиоли за твърда пяна на стойност близо 27 000 евро. При проверката на границата обаче митническите служители установяват, че пластмасовите бидони са пълни с гориво, което за разлика от от химическите продукти е акцизна стока. 

Схемата е добре позната на митничарите и по случая е образувана проверка, за да бъде установено, кой е организаторът. Според документите износител на товара е пловдивското дружество Химснаб Груп ЕООД. Получател е гръцката фирма "Тehnostar ALUPRES OE" в град Галасто. Превозвач на товара е фирма "Бул Логистик 89" с адрес в Сърница, ул.  "Язовирска"1. 

Според митничари въпросната схема за износ на горива е активна от доста време и е позната под името "Летящия холандец". Организаторът намира изрядна фирма с предмет на дейност и роизводство, близки до товара, записан в товарителниците и оформя фалшиви документи с от името на фирмата. Предварително си поръчва печат, подобен на печата на набелязаното дружество и с него подпечатва ЧМР-тата. Фирмата - получател също е бушон. 

Проверка на TrafficNews на адреса на пловдивското дружество, установи че то не търгува с Гърция, нито произвежда подобни химически продукти. Собствениците разбрали, че са "износител", едва когато ги потърсили от Икономическа полиция за справка. Според тях нито печатите, нито подписите в документите имат нещо общо с техните. 

Следващият по веригата бе превозвачът "Бул Логистик 89" , който се оказа собственост на победителя в конкурса "Hell's Kitchen" Реджеп Бадев*. 

Неговата теза е, че няма нищо общо с "Летящия холандец", а станал жертва на измама. Известният пицар твърди, че се е доверил на непозната фирма, приел е да изпълни поръчка на юнашко доверие без да познава доставчика и да има сключен договор или платен аванс. 

Ето и разговорът, който репортерът ни проведе с него по телефона:

- Здравейте г-н Бадев. Ваш камион е заловен да пренася гориво контрабанда на границата с Гърция. Как се случи това?

- Ситуацията е много неприятна.  Изобщо не знаех че товарът в ремаркето , не отговаря на този в документите. В сайт за обяви видях , че търсят камион за транспорт и се свързах на посочения телефон. Аз съм потърпевш от цялата схема. 

- Работилили ли сте преди с въпросната фирма? Вземали ли сте поръчки от тях?

- Не, за първи път. Всички договорки бяха направени по телефона. Жена, която се представи като Мери, ми обясни от къде да взема товара, разбрахме се за плащането и толкова. Обясни ми, че трябва да взема товара от паркинг край Велинград. Отидох с камиона. Там ме чакаше мотокар, който натовари стоката, дадоха ми документите и след това пломбирахме ремаркето. Наех шофьор по обява, който да закара товара до Гърция. След като ми се обадиха от митницата, че има проблем, аз се опитах да се свържа по телефона с жената, но той вече беше изключен. 

- Това звучи доста странно. Как изпълнявате поръчка без авансово плащане, без някаква гаранция на фирма, с която не сте паробитили преди?

- Ами на доверие. Трябваше да ми платят след извършването на курса. 

- Но след като нямате договор и фактура можеше и да не ви платят?

- Да, в живота няма нищо сигурно. Изглеждаха сериозни. Аз досега съм работил само на вътрешния пазар и реших да се пробвам. Това не се случва за пърлви път. Една австрийска фирма ми дължи 40 000 евро. 

- Каква беше сумата, която трябваше да получите за превоза и как щеше да ви бъде платена?

- 1200 евро. Но за начина на плащане не се бяхме разбрали. 

- Разпитваха ли ви в Икономическа полиция?

- Да, казах им същото , което и на вас. Разбрах, че съм замесен в някаква схема. Но аз нямам нищо общо. Искам само да си прибера камиона. Друго не ме интересува. 

- Отскоро имате пицария в Пловдив. Кой всъщност е основният ви бизнес - транспортът или пиците?

- Пиците са моята работа, камионите са хоби. 

 

Според запознати печалбата от един такъв курс е около 20 000 евро. Ако, разбира се, товарът бъде платен от гръцка страна. Не са редки случаите, в които след получаване на товара, контрагентът съобщава, че горивото е задържано от полицията и съветва водача на камиона да напусне по най- бързия начин страната, за да не бъде задържан от властите. Без да плати стоката. Но, както правилно е забелязал Реджеп Бадев - животът е риск. 

 

*Израсналият в Италия, но роден в град Сърница Реджеп Бадев спечели 100 000 лева и титлата "най-добър професионален готвач" в България. 30-годишният шеф, който работи в голям комплекс в Германия, е големият победител в третия сезон на световно известното кулинарно състезание Hell's Kitchen.