Днес на официално събитие ще бъде открита алеята на големия български и световен творец Милчо Левиев на Сахат тепе. Това се случи след като идеята бе подкрепена единодушно от съветниците в местния парламент на Пловдив през април 2023 година по повод 85-ата годишнина от рождението на твореца. Мястото, където е заключена алеята на Левиев (от ул. „Божидар Здравков“ до площадката с шадравана), бе разчистено и пригодено във вид. Бе поставена и указателна табела с една от най-запомнящите се фрази на композитора и информация за живота му.

Те ще бъдат открити официално в присъствието на десетки гости – на представители местната власт, общественици и приятели на Милчо Левиев, сред които и президентът (мандат 1997 –2002) Петър Стоянов, медии от 11:00 часа днес.

Няма как да не споменем обаче, че останалата част от Сахат тепе ще посрещне гостите на събитието в неприлежно състояние. По другите участъци все още седят графити от неграмотни и бездарни драскачи, чиято традиция е обезобразяването на тепето. По каменните зидове, които се вият по пътя към Часовниковата кула, все още са изобразени така да се каже „фалически символи“. Дори указателната табела за Данов хълм не може да бъде прочетена от посетителите на събитието, поради същата причина.

Надяваме се смислена инициатива като тази за обособяване на алея на големия Милчо Левиев да провокира Общината да разчисти остатъците от неграмотност и простотия. Защото се видя, че не можем да разчитаме на желанието на виновните за нея само да се откажат. Пролича само преди ден от това:

Нагли вандалчета показаха среден пръст на градските власти и полицията в Пловдив! Вижте ги!Време е да си припомним Теорията за счупените прозорци


Галерия:

Разчистената алея, която ще носи името на Милчо Левиев.